Igor Munteanu: Negocierile de aderare trebuie să înceapă cu un guvern mai performant

  • 15 Noiembrie 2022 08:00
Igor Munteanu: Negocierile de aderare trebuie să înceapă cu un guvern mai performant

În Republica Moldova începe o perioadă turbulentă, iar riscurile la care este expusă țara au fost analizate duminică seara într-o ședință a guvernanților la sediul Președinției. O spune deputatul PAS, Radu Marian, potrivit căruia deputații au analizat activitatea miniștrilor, însă anunțul privind eventuale remanieri guvernamentale va fi făcut de premierul Natalia Gavrilița. În același timp, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că nemulțumirea cetățenilor față de activitatea Guvernului este justificată, iar negocierile de aderare la UE trebuie să fie demarate de o echipă guvernamentală profesionistă, notează IPN.

Deputatul PAS, Radu Marian, califică întâlnirea de duminică seara a membrilor fracțiunii PAS, a miniștrilor și a președintelui Maia Sandu, drept una firească. Potrivit parlamentarului, fracțiunea PAS a fost informată despre riscurile energetice și de securitate la care este expusă Republica Moldova. De asemenea, a fost analizat subiectul securității cibernetice în contextul spargerii conturilor de Telegram a mai multor demnitari. Radu Marian spune că dacă echipa guvernamentală își va schimba componența, premierul va fi cel care va face anunțul.

„Au fost analizate subiecte politice, de securitate. E firesc ca și deputații să cunoască riscurile. Ce facem dacă livrările de gaz sunt întrerupte complet? Ce facem cu gruparea hoției și războiului care încearcă să creeze haos? Intrăm într-o perioadă foarte turbulentă. Este ultima încercare a Kremlinului și a mafiei să mai deraieze parcursul nostru proeuropean. S-a discutat și despre activitatea unor ministere. E firesc să fie adusă vorba și despre anumite remanieri. Am făcut constatări, dar prerogativa de numire a miniștrilor aparține premierului și ar fi corect ca prim-ministrul să facă acest anunț. Natalia Gavrilița atât timp cât are suportul fracțiunii va continua să activeze”, a spus deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a cerut ieri demisia Executivului. Potrivit unui comunicat al formațiunii „în plină criză economică și socială, Guvernul instalat în 2021 a eșuat într-o paradă interminabilă de conflicte, scandaluri de presă și lupte interne”. Președintele CUB, Igor Munteanu, spune că eșecul echipei guvernamentale nu mai poate fi pus pe seama conjuncturii geopolitice.

„Decizia aparține majorității parlamentare, dar trebuie să luăm în considerare și dorința unei părți importante din societate de a vedea mai multe rezultate. Înainte de a spune că toate problemele sunt cauzate de Rusia, de mafie, trebuie de constatat și o nemulțumire în creștere față de majorările prețurilor la produse, tarife. Vrem ca începuturile procesului de negociere a aderării Republicii Moldova la UE să aibă loc cu un Guvern mai performant, mai calitativ, cu mai multe capacități”, a spus președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu.

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora șefia Guvernului ar urma să fie preluată de consilierul prezidențial, Dorin Recean. S-a întâmplat după ce 
Jason Jay Smart, fost consilier la alegerile prezidențiale din SUA, a scris pe Twitter că Dorin Recean va fi viitorul premier al Republicii Moldova. Informația a fost ulterior infirmată de reprezentanții PAS. Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit la 6 august 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău