Igor Munteanu: Iurie Ciocan a promovat modificarea legii, prin care ZEL Bălți a fost deposedată de un teren, în interesul unor companii de construcții

  • 30 Octombrie 2019 12:01
Igor Munteanu: Iurie Ciocan a promovat modificarea legii, prin care ZEL Bălți a fost deposedată de un teren, în interesul unor companii de construcții

În spatele legii adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului în luna februarie, prin care Zona Economică Liberă Bălți a fost deposedată de un teren de 4,8 hectare din Chișinău ar fi stat interesele unor companii de construcții, promovate de fostul director al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a declarat astăzi deputatul Igor Munteanu, autorul sesizării la Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională a declarat ieri neconformă legea prin care ZEL „Bălți" a fost deposedată de teren. Legea adoptată la 15 februarie, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, a fost declarată ca fiind contrară Constituției, întrucât Executivul condus de Pavel Filip nu a demonstrat necesitatea unei urgențe reale și decizia nu a fost generată de obiective imperioase de ordin public sau social.

Igor Munteanu, care deține și funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru buget, economie și finanțe a declarat astăzi într-un briefing că terenul respectiv fusese alocat ZEL Bălți printr-o lege adoptată cu doar trei luni înainte de decizia Guvernului. Acolo, agentul economic ar intenționa să construiască un parc de inginerie aplicată și cercetare.

Potrivit deputatului, deposedarea terenului s-ar fi făcut în interesul unor companii de construcții, care ar fi încercat să-l preia, iar Iurie Ciocan ar fi fost cel care a promovat modificarea respectivă în guvern.

Iurie Ciocan a comentat pentru Radio Chișinău că, de fapt, terenul ar aparține Liceului Academiei de Științe. „Strada Sprâncenoaia 1, unde este amplasat terenul este o zonă rezidențială scumpă. Ceea ce am făcut noi, după ce am discutat și cu colegii de la Ministerul Educației, a fost să întoarcem acest teren în proprietatea statului, deoarece s-a ajuns la concluzia că acest transfer al terenului către ZEL „Bălți” s-a făcut în scopuri absolut neclare”, potrivit lui Iurie Ciocan.

Pe de altă parte, Igor Munteanu a declarat că va depune o sesizare la Procuratura Anticorupție și CNA  „pe subiectul acestor ilegalități ale agențiilor de stat care au permis o modificare a legii prin asumare de răspundere în condițiile în care nu exista nici un motiv pentru ca Guvernul să întreprindă asemenea acțiuni. A fost o decizie ilegală și neconstituțională, după cum reiese și din decizia Curții Constituționale de ieri”. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău