Igor Munteanu îi amintește lui Ion Chicu despre ce trebuie să facă Guvernul pentru a recupera Aeroportul Internațional Chișinău

  • 03 Ianuarie 2020 18:44
Igor Munteanu îi amintește lui Ion Chicu despre ce trebuie să facă Guvernul pentru a recupera Aeroportul Internațional Chișinău

Deputatul PPDA, Igor Munteanu, care a condus Comisia de anchetă pentru analiza concesionării Î.S. Aeroportul Internațional Chișinău, atrage atenția că Guvernul condus de Ion Chicu nu a prezentat raportul complet privind situația de la aeroport, document ce trebuia făcut public la 4 decembrie.

Potrivit lui, Executivul de la Chișinău este obligat să înainteze o acțiune civilă în vederea declarării nulității contractului de concesiune al Aeroportului, aplicarea sechestrului asupra întregului patrimoniu al statului gestionat de „Avia Invest” SRL, și asupra patrimoniului acesteia. De asemenea – să ceară în instanță dizolvarea „Avia Invest” SRL, conform prevederilor art. 87 alin. (1) din Codul civil al RM, având ca temei caracterul vicios al constituirii companiei „Avia Invest” SRL, să solicite o investigație penală a faptelor de escrocherie și/sau delapidare a averii satului în cazul concesionării Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și o investigație penală asupra acțiunilor și inacțiunilor Membrilor Comisiei de monitorizare (APP), responsabili între 2013–2019 de supravegherea și monitorizarea executării contractului de concesiune AIC, fapte prevăzute de art.46 și art. 327–329 din Codul penal al RM.

Igor Munteanu mai amintește că Ministerul Economiei și Infrastructurii este obligat să efectueze un audit tehnico-economic asupra investițiilor pretinse de Avia Invest SRL, stabilind valoarea reală a activelor sale, dar și proveniența mijloacelor care au fost utilizate de Avia Invest SRL în perioada anilor 2013–2019, iar Procuratura Generală este obligată printr-o hotărâre a Parlamentului să verifice modul în care a fost introdusă în Anexa nr.1 a Hotărârii de Guvern (N.321/2013) așa-zisa ”taxă de modernizare”, cu ridicarea și cercetarea tuturor documentelor și corespondenței între autorități și avizelor la hotărâre și să  examineze toate documentele și corespondența purtată între cei implicați în concursul de concesiune, inclusiv prin cererea de comisii rogatorii în Federația Rusă.

”În temeiul acestor argumente conținute în Hotărârea Parlamentului N.141 din 4 octombrie, 2019, cer convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului pentru a investiga măsurile întreprinse de actualul Guvern al RM și de Procuratura Generală a RM în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. (…) Neîndeplinirea unei Hotărâri a Parlamentului urmează să fie sancționată politic. Gravitatea situației cere convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului RM pe acest subiect, care afectează securitatea națională și pune la îndoială calificarea și probitatea acestui guvern, zis „tehnocrat”, a subliniat Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău