Igor Munteanu: Igor Dodon și PSRM se împotrivesc adoptării Legii ONG-urilor pentru că aceasta atinge o strună sensibilă a Kremlinului, sponsorul direct al acestora

  • 30 Mai 2020 13:42
Igor Munteanu: Igor Dodon și PSRM se împotrivesc adoptării Legii ONG-urilor pentru că aceasta atinge o strună sensibilă a Kremlinului, sponsorul direct al acestora

Partidul Socialiștilor și președintele Igor Dodon se împotrivesc adoptării Legii cu privire la organizațiile necomerciale, pentru că aceasta atinge o strună sensibilă a Kremlinului, sponsorul direct al PSRM în Republica Moldova, susține deputatul Igor Munteanu, vicepreședintele Platformei DA.

La ultima ședință a Comisiei Juridice din Parlament, proiectul a adunat 100 de noi amendamente, informează Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook. El atenționează că acesta ar putea fi blocat, deoarece PSRM insistă pe intrarea în vigoare a legii din 1 ianuarie 2021, fapt ce ar ”ucide legea”, iar președinta Parlamentului, Zinaida Grecianîi, își menține dispoziția prin care deputații sunt obligați să stea în izolare, blocând astfel ședințele în plen. Totodată, președintele Igor Dodon va bloca promulgarea legii, opinează deputatul Platformei DA.
 
”Adoptarea legii ar îmbunătăți standardele de guvernare ale sectorului asociativ din Republica Moldova conform celor europene, însă legea atinge o strună sensibilă a Kremlinului, sponsorul direct al PSRM în RM. Moscova s-a împotrivit activ prin legi care tratează societatea civilă ca ”agent străin” (un statut de ”pariah”, care atrage penalități extreme, percheziții și represalii garantate, toate în contextul ”apărării patriei de interferențe externe”). În acest moment, Moscova cere și lacheilor săi politici din spațiul ex-sovietic preluarea exactă a terminologiei și narativelor esențiale, întărind astfel coerența unui schelet ideologic al ”Ruskii Mir” pe domeniul funcționării sectorului necomercial asociativ. După prăvălirea afacerii cu împrumutul rusesc de 200 mln euro, Moscova nu va tolera abateri, lacheilor săi din PSRM, iar din acest motiv, Președintele I. Dodon a declarat deja că nu va promulga legea pentru că ”ea ar admite interferențe externe”, subliniază Igor Munteanu.
 
El mai crede că PSRM va sabota adoptarea legii cerute de UE pentru asistența macrofinanciară ca o declarație de aliniere la politica Rusiei și preluarea experienței acesteia în materie de tratament al societății civile. Totodată, această lege ar interfera și cu intersele președintelui Igor Dodon de a utiliza organizațiile necomerciale în campania electorală, subliniază deputatul Platformei DA.
 
”Blocarea legii privind organizațiile necomerciale servește și interesului câtorva familii politice cleptocrate din RM, i.e. Dodon, de a-și atrage resurse nedeclarate prin intermediul fundațiilor așa-zis de caritate, de fapt, subordonate obiectivelor politice. Asta generează corupție politică la scară astronomică, utilizarea pe larg a banilor nedeclarați în campanii electorale, utilizând concerte, cadouri, mese caritabile, bani în plic, celebrități devenite peste noapte fani ai partidelor și, păstrarea haosului existent astăzi, în materie de monitorizare a posturilor de TV și Radio, a banilor alocați pentru întreținerea și dezvoltarea proiectelor politice locale sau naționale. Nimeni nu raportează nimic în acest moment asupra banilor colectați și distribuiți”, conchide Igor Munteanu.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău