Igor Munteanu: Guvernul trebuie să compenseze solidar cheltuielile tuturor cetățenilor
-
23 Octombrie 2021 09:42
Fostul deputat al Platformei DA, Igor Munteanu, califică drept oportună și necesară decizia Guvernului privind instituirea stării de urgență. Potrivit lui, acest mecanism permite luarea unor decizii rapide, într-o situație care nu mai suportă amânare. Fostul parlamentar spune că Guvernul ar trebui să compenseze echitabil tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali. În același timp, comentatorul politic, Nicolae Negru, se arată convins că disensiunile dintre Chișinău și Moscova pe tema aprovizionării cu gaz au substrat politic, notează IPN.
Potrivit fostului deputat al Platformei DA, criza energetică este una a întregii Europe, iar Republica Moldova nu este izolată de realitățile internaționale. Potrivit ex-parlamentarului, instituirea stării de urgență va oferi autorităților pârghii de gestionare rapidă a crizei.
„Este o criză care nu vizează doar Republica Moldova, prețul la gazele naturale a crescut de 6 ori în toată Europa. Această turbulență de pe piața gazelor influențează inflația, doar pe segmentul de energie, inflația se ridică la 17,5% media europeană. Ce ține de Republica Moldova, atunci când furnizorul nu oferă volumele necesare, iar presiunea scade dramatic, Guvernul trebuie să-și asigure pârghii ca să intervină, e vorba de surse alternative, fonduri pentru compensarea grupurilor vulnerabile. Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie să compenseze cheltuielile cât mai solidar, toți cetățenii trebuie să știe că Guvernul are grijă de ei și să fie compensat din volumul pe care-l consumă”, a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În același timp, comentatorul politic Nicolae Negru se arată convins că în spatele prețului mare cerut de Rusia pentru a ne furniza gaze naturale ar sta dorința Moscovei de a-și menține influența asupra Republicii Moldova prin intermediul diferendului transnistrean.
„Orice ar fi făcut această guvernare, e clar că există probleme în relația cu Rusia. Cred că la mijloc sunt, totuși, alte condiții care nu sunt legate de preț. Deduc asta din faptul că la negocieri a mers Vladislav Kulminski, care se ocupă de problema transnistreană. E vorba de presiuni politice. Și implementarea pachetului energetic III este tot o chestiune politică, pentru că Gazprom și-ar dori să continue acest monopol, mai cu seamă în Republica Moldova. Dar acum nu mai suntem în anii 90, avem posibilitatea să luăm gaz și din Ucraina, și din România, Polonia”, a spus Nicolae Negru.
Proiectul instituirii stării de urgență, aprobat de Parlament, prevede alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale din alte surse decât din Rusia, instituirea unui regim simplificat de achiziție, dar și raționalizarea, la necesitate, a consumului de gaze naturale și alte resurse energetice.