Igor Munteanu| Fabricile de troli din vecinătatea unor partide au devenit foarte profesioniste la nivelul standardelor promovate de Rusia

  • 24 Septembrie 2018 14:58
Igor Munteanu| Fabricile de troli din vecinătatea unor partide au devenit foarte profesioniste la nivelul standardelor promovate de Rusia

Știrile false, finanțarea externă și interpușii sunt câteva dintre instrumentele care influențează alegerile în Republica Moldova.

Unii experți spun că anume în perioada electorală ia amploare tirajarea informațiilor false. Subiectele au fost discutate la o conferință organizată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Specialiștii au atras atenția că și modificarea sistemului electoral va influența alegerile din 2019. 

Procesele electorale, inclusiv cele din Republica Moldova, au fost influențate de-a lungul timpului de dezinformare. Experta stopfals.md, Lilia Zaharia, consideră că tirajarea informațiilor false ia amploare, mai ales, în perioada electorală.

„Avem impresia că cuibul creatorilor de știri false s-ar afla la noi, în Republica Moldova. Un bun exemplu e că în mediul online a apărut informația că dacă va câștiga Primăria candidatul pro-european, va da în arendă Capitala arabilor și vor construi moschei. A fost dezinformare intens mediatizată pe rețelele de socializare(…) În 2016, electoratul a fost mințit cu invazia celor 30 de mii de sirieni”, a declarat Lilia Zaharia

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, este de părere că trolii, adică persoanele plătite pentru a genera și răspândi informații false, au devenit mai profesioniști în ultimul timp. Igor Munteanu.

„În ultimele săptămâni, am încercat să cuantific fake-urile din KP și AIF, am observat că doar 15% din ceea ce vedem noi ca fiind propagandă rusească e semnat de autori ruși, celelalte materiale au autori locali, care preiau narativele rusești și le transmit audienței locale. Fabricile de troli din vecinătatea unor partide partide politice au devenit foarte profesioniste la nivelul standardelor pe care Federația Rusă probabil le-a promovat intens”, a subliniat Igor Munteanu.

Expertul Ion Manole, director al Asociației Promo-LEX, consideră că alegerile în Republica Moldova vor fi influențate și de modificarea sistemului electoral.

„Avem și circumscripții pentru regiunea transnistreană(…)Votul conștient pentru miile de oameni care vor vota la următoarele alegei este sub semnul întrebării: ei nu au acces la toți concurenții electorali. Cum vor avea ei acces la platformele electorale? Pentru noi este un mare semn de intrebare cum vor asigura autoritățile, inclusiv cele electorale, condiții egale pentru toți concurenții?”, a afirmat expertul.

Pentru prima dată, alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor avea loc în baza unui sistem electoral mixt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău