Igor Munteanu: Este necesară o politică prioritară a statului în raport cu Autonomia Găgăuză

  • 28 Februarie 08:25
Igor Munteanu: Este necesară o politică prioritară a statului în raport cu Autonomia Găgăuză

„Sunt mai multe chestiuni care trebuie abordate în mod urgent. În primul rând aceste publicații sau centre de media independente ele trebuie să fie finanțate în mod special sau privilegiat în următorii ani de zile pentru ca ele să supraviețuiască. Prin finanțări externe, dar și pentru o politică națională. O dată ce noi suntem interesați să modificăm climatul mediatic, informațional și lingvistic din Autonomia Găgăuză, deci asta trebuie să devină o politică prioritară a statului,” a declarat președintele CUB, Igor Munteanu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

„În primul rând, cred că eu ca reprezentant a unui partid politic aș merge pe o idee a unei reprezentări suplimentare a liderilor din această Autonomie în partidul politicii naționale în Republica Moldova. Doi, cred că aș accelera programele de imersiune lingvistică, fiind un termen pentru cei care învață limba română, să aibă un anumit mediu în care își poate exersa abilitățile lingvistice. Trei, aș putea utiliza și o anumită politică de stimulare a utilizării limbii române în activitățile de producție ale unor companii care au contracte cu instituțiile statului ș.a.m.d. Prin asemenea politici afirmative am putea să schimbăm într-o perioadă de câțiva ani de zile raportul de forță,” a spus liderul CUB.

Igor Munteanu nu crede și nu sprijină ideea că populația locală este vinovată de faptul că este atât de lipită de narativele rusești.

„Cred că noi nu am făcut suficient ca să-i apropiem ceea ce contează pentru dezvoltarea europeană a Republicii Moldova. În continuare dacă există voință politică și resurse pentru că fără resurse nu vom putea schimba aceste lucru, deoarece trebuie să canalizăm pentru ca să punem capăt acestui voluntarism din partea Adunării Populare. Adunarea Populară nu poate schimba prevederile fundamentale din Constituție, nu pot să-și depășească atribuțiile. Noi trebuie să facem un screening a felului care există compatibilitate între Constituție și aceste legi după care se conduc. La fel, și politicile afirmative, în limbajul modern european, politici afirmative înseamnă că pui mai multe resurse pentru ca să obții unele rezultate pe care ți le dorești în mod democratic,” a mai adăugat președintele CUB, Igor Munteanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău