Igor Munteanu: Cred că este intenția autorităților de la Chișinău să fortifice capacitățile Armatei Naționale, să existe mai multă asistență din partea Statelor Unite pentru reforma Ministerului de Interne, a serviciilor speciale, a frontierelor
-
18 Aprilie 2022 17:52
O delegație cu oficiali de la Chișinău se află la Washington unde are planificate întâlniri cu omologi americani în cadrul dialogului strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite. Pe agendă sunt relațiile politice moldo-americane și cele energetice. Fostul ambasador al Rep. Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu, spune că acum colaborarea cu America va include și ajutor pentru gestionarea refugiaților, dar și mai multe investiții americane la noi în țară. Acesta spune într-un interviu pentru Radio Chișinău că problema securității ar trebui să ocupe rolul central în acest dialog.
Delegația Republicii Moldova se află la Washington pentru întrevederi tematice comune în cadrul dialogului strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite. Înțelegem că discuțiile vor fi axate pe aprofundarea parteneriatului politic și energetic. Domnule Munteanu, ce presupune aceasta la modul exact?
Aceasta înseamnă o formă de dezvoltare a pilonilor din care este compus dialogul strategic. Acest dialog strategic a fost lansat în 2013 pe trei piloni de bază: statul de drept și democratizare, al doilea pilon este comerț, dezvoltare economică și al treilea pilon este legat de securitate, apărare. Probabil este intenția autorităților de la Chișinău să deschidă un al patrulea pilon, probabil, people to people sau comunicare, participarea cetățenilor. Acest pilon cred că ar putea fi acceptat de partea americană și în al doilea rând există o nevoie majoră ca această formă de colaborare avansată cu Statele Unite, să considere și prioritățile recente legate de Republica Moldova și mă refer în mod special că avem nevoie de o asistență mai mare de securitate și independența energetică, instituții care să funcționeze mai eficient pe domeniul atragerii investițiilor străine, în special americane, avem nevoie de anumite instituții care să întărească și capacitățile de guvernare.
Credeți că acest război pornit de Rusia în țara vecină i-a făcut pe partenerii americani să fie mai atenți la Republica Moldova?
Cu siguranță. Războiul din regiune impune Statelor Unite un rol mai important în consolidarea apărării și securității în regiune și după cum observăm, amenințările s-au transformat în pericole de prim ordin pentru statul vecin, Ucraina. Probabil că aceste amenințări se referă și la securitatea Republicii Moldova. Din acest punct de vedere atunci când vorbim despre un stat care are o neutralitate consacrată în Constituție, cred că este intenția autorităților de la Chișinău să fortifice capacitățile Armatei Naționale, să existe mai multă asistență din partea Statelor Unite pentru reforma Ministerului de Interne, a serviciilor speciale, a frontierelor. Probabil este nevoie de transferuri de tehnologie pentru întărirea capacităților de a preveni anumite acțiuni ostile din partea unor terțe părți și toate aceste lucruri conjugate la nevoile de a întări capacitățile forțelor armate. Probabil, autoritățile de la guvernare au propriile priorități și în contextul statul vecin este amenințat, este într-un război, aceste amenințări sunt considerate ca pericole la care trebuie să se răspundă.
Ce loc va avea discuția despre securitate la această întrevedere a reprezentanților Chișinăului cu colegii lor de la Washington?
Probabil că ar trebui să aibă rolul central, pentru că insecuritatea amenință imediat și dezvoltarea economică și atragerea investițiilor străine și în general plecarea cetățenilor dintr-un stat care este considerat prea vulnerabil pentru familiile lor. Și Statele Unite sunt convinse să întărească și capacitatea europenilor din Europa de Est de a lucra în colaborare, de a întări securitatea peste frontiera Alianței Nord-Atlantice și de a crea capacități de apărare. Cred că va trebui să vorbim și despre întărirea structurilor, a documentelor de securitate și apărare și în același timp de întărirea calității instruirii militarilor din Armata Națională: toate acestea trebuie să fie conjugate cu dorința autoritățile de la Chișinău de a primi acest ajutor și de a-l folosi pentru bunăstarea cetățenilor.