Igor Munteanu: Cimitirul Eroilor - o cicatrice a nepăsării istorice. Și PCRM, și actuala guvernare PSRM, au investit zeci de milioane de lei în Memorialul Eternitate, dar nu și-au adus aminte niciodată de acesta

  • 09 Mai 2020 13:53
Igor Munteanu: Cimitirul Eroilor - o cicatrice a nepăsării istorice. Și PCRM, și actuala guvernare PSRM, au investit zeci de milioane de lei în Memorialul Eternitate, dar nu și-au adus aminte niciodată de acesta

Reprezentantul Platformei DA, Igor Munteanu, a depus astăzi, 9 mai, flori în memoria celor căzuți la datorie și care au fost îngropați la Cimitirul Eroilor din Chișinău. La Cimitirul Eroilor se odihnesc osemintele a peste 1645 militari români, ruși, germani, francezi, polonezi și alte state europene, decedați în I și al II război mondial.

„Cimitirul Eroilor - o cicatrice a nepăsării istorice

Administrat între 1918 - 1942 ca unul din cele mai importante așezăminte militare, Cimitirul Eroilor a fost distrus în 1959 de regimul sovietic, iar o bună parte din teritoriul lui a fost cedată unei instituții spitalicești de boli pulmonare. Febra privatizărilor a lovit din nou în anul 2007. Imensul teritoriu al Cimitirului Eroilor a fost ciopârțit pe bucăți peste care s-au ridicat mai multe blocuri de locuit. Între timp, terenurile Cimitirului Eorilor și-au schimbat proprietarii de mai multe ori, după scheme făcute de gangsteri politici.

Fără un statut juridic special, Cimitirul Eroilor rămâne o victimă a nepăsării și cleptocrației. Și PCRM, și actuala guvernare PSRM, au investit zeci de milioane de lei în Memorialul Eternitate, dar nu și-au adus aminte niciodată de Cimitirul Eroilor care ar trebui să fie un obiectiv comun de restaurat. Ar trebui de anulat niște privatizări dubioase, de adoptat un statut juridic special al Cimitirului Eroilor, restabilindu-l ca proiect cultural important pentru memoria și bunăstarea Municipiului Chișinău. Pare evident că acest obiectiv poate fi realizat numai în condițiile unei guvernări responsabile, conștiente de memoria istorică și capabilă să muncească în folosul poporului”, a declarat Igor Munteanu, într-un mesaj postat pe Facebook.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău