Igor Munteanu: Anul 2030 ca termen de aderare la UE este poate prea lung, pentru că procesele sunt accelerate

  • 08 Noiembrie 2022 07:58
Igor Munteanu: Anul 2030 ca termen de aderare la UE este poate prea lung, pentru că procesele sunt accelerate

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, este convins că Republica Moldova poate deveni membru al Uniunii Europene în 2030, așa cum și-a stabilit ca prioritate partidul în cadrul congresului de constituire, desfășurat sâmbătă, 5 noiembrie, la Chișinău.

Anul 2030 ca termen de aderare la UE nu este deloc scurt, poate chiar prea îndelungat pentru că toate procesele, în acest moment, sunt accelerate. Republica Moldova are nevoie de o aderare politică la UE determinată, echitabilă și bine negociată, susține președintele CUB, Igor Munteanu. Tot ce trebuie să facem este să ne îndeplinim angajamentele asumate, cum ar fi cele 9 precondiții imperative, enunțate de Consiliul European la 23 iunie pentru Republica Moldova. „În mod cert nu trebuie să așteptăm cadouri nerealiste”, susține el.

„Avem experiența țărilor care au aderat la Uniunea Europeană și o fereastră de oportunitate deschisă de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Experiența tarilor post-socialiste sau sovietice care au devenit membre UE ne arată că o aderare la UE este precedată de aderarea la NATO, care nu este neapărat o obligativitate, dar înscrie țările mai ușor într-un sistem colectiv de securitate. Societatea moldovenească va trebui să ia decizii importante în anii care urmează privind statul său de neutralitate și cărei tabere se alătură”, afirmă liderul CUB.

Potrivit lui, „nu trebuie să uităm că Uniunea Europeană este și o uniune vamală, care permite circulația liberă a mărfurilor și serviciilor. Va trebui să facem pași uriași pentru a moderniza sectorul de producție, să repornim industriile și să reformăm agricultura cu toate sectoarele sale, pentru a deveni competitivi, dar și pentru a beneficia de oportunitățile pieței europene. Deja suntem integrați pe piața internă a UE cu 70% exporturi, însă avem cele mai reduse venituri de pe continentul european. Pe măsură ce ne vom înscrie în procesul de aderare, sărind din politicile de vecinătate actuale în politica de integrare aprofundată, noi toți vom avea mai mult de câștigat”, este convins președintele CUB, Igor Munteanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău