Igor Munteanu: Afirmația OSCE ar putea fi aplicată oricăror localități care ar trebui să se bucure potrivit legilor și Constituției exact de aceleași drepturi și obligații. Întrebarea este de ce ar mai fi nevoie de un “statut special”

  • 26 Martie 2022 17:38
Igor Munteanu: Afirmația OSCE ar putea fi aplicată oricăror localități care ar trebui să se bucure potrivit legilor și Constituției exact de aceleași drepturi și obligații.  Întrebarea este de ce ar mai fi nevoie de un “statut special”

Ex-ambasadorul R. Moldova în SUA, expertul politic Igor Munteanu a comentat declarațile președintelui OSCE in Exercițiu, Zbigniew Rau, Ministrul de externe al Poloniei, referitor la faptul că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa se pronunță pentru acordarea unui statut special regiunii transnistrene care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Întreat despre ce ar însemna statutul special acordat regiunii transnistrene, Zbigniew Rau a spus că “asta înseamnă integrarea pașnica și democratica a regiunii in RM, in care drepturile omului sunt respectate ai societatea civilă poate funcționa in condițiile legii”. 
 
„Am avut impresia că raspunsul a răsunat (1) de parcă OSCE ar fi vorbit despre un statut special pt RM, nu pentru teritoriile ocupate de un stat agresor” și (2) pentru că afirmația OSCE ar putea fi aplicată oricăror localități, regiuni sau raioane din RM, care ar trebui să se bucure potrivit legilor și Constituției exact de aceleași drepturi și obligații, întrebarea este de ce ar mai fi nevoie de un “statut special”, promovat de îndârjire de OSCE?
Aceasta “fixație” îndelungată a unor organizații și diplomați străini pe forma (statut special) si nu pe conținut (piedicile reale in procesul de reglementare) explica motivele unei paralizii reale ale unor organizații, inclusiv OSCE, care se adaptează greu și dureros la efectele războiului din Ucraina. De asta avem zeci de decizii OSCE neîndeplinite corespunzător în ultimii 20 de ani și sute de cazuri de violare a drepturilor omului in teritoriile ocupate, rămase fara rezolvare. De asta exista rapoarte obligatorii pentru Misiunea acreditata in RM neprezentate la Viena ani in șir (i.e. situația munițiilor rusesti si zona de securitate), care explica eșecul OSCE de a avea acces la verificarea stocurilor de arme si depozite de munitii ale GOTR si ale așa zisei “armate transnistrene”, răpirile de oameni de pe mail drept al Nistrului si criminalitatea transfrontalieră.
Pentru ca nimeni nu le verifica de asta avem declarații fabuloase despre faptul ca “nu exista indicii de alerta pentru populație”. De unde sa fie si cine sa le oprească? Poate Nistrul?”, a declarat Igor Munteanu într-o postare pe Facebook. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău