Igor Munteanu: “Cinci eșecuri majore” ale Guvernului condus de Ion Chicu

  • 14 Mai 2020 13:03
Igor Munteanu: “Cinci eșecuri majore” ale Guvernului condus de Ion Chicu

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu, afirmă că Guvernul condus de premierul Ion Chicu ”trebuie să plece atunci când vor exista toate certitudinile legate de înlocuirea lui cu un guvern anti-criză, responsabil, proeuropean” și invocă “cinci eșecuri majore” pe care le atribuie actualului Executiv.

Primul eșec al Guvernului Chicu despre care vorbește Igor Munteanu, într-un comentariu publicat pe pagina sa de facebook, este că “a gestionat inadecvat criza pandemică”. “Situația epidemiologică este astăzi, 14 mai, cu mult mai proastă decât la începutul perioadei, în ciuda sacrificiilor suferite de populație. Dacă ar fi existat un guvern responsabil și competent, care să gestioneze măsurile de urgență în combaterea pandemiei COVID-19 atunci ar fi trebuit ca după 2 luni de zile, numărul de cazuri de infectare și tendința generală să fie în declin. Guvernul a jonglat cu date statistice, interpretând populist datele, neglijând rata de infectare a lucrătorilor din sistemul medical și alertele din sistemul medical”, scrie vicepreședintele Platformei DA.

Cel de al doilea eșec al cabinetului de miniștri pe care îl invocă el este că ”a fost incapabil să diminueze impactul economic al pandemiei”. “De la 17 martie, 2020, data în care Parlamentul RM a instituit starea de urgență, Guvernul a lucrat intuitiv, haotic, fără plan anti-criză, fără indicatori credibili și expertiză calificată. Introducerea restricțiilor extrem de dure contra activităților economice, amenzile draconice și bravada cu echipaje militare pe străzile orașului Chișinău, nu a fost urmată de măsuri compensatorii pentru a ajuta businessul privat să reziste, iar angajații lor să supraviețuiască acestei stări, depășind criza fără grave riscuri pentru familiile lor”, afirmă Igor Munteanu.

Al treilea eșec la care se referă este că Guvernul Chicu “a fost incapabil să rectifice bugetul adaptat la urgențele de salvare a populației”. “Guvernul a propus rectificarea bugetului public cu un deficit bugetar de 16 mlrd lei, în condițiile unei contractări majore a veniturilor bugetului public național cu 7,5 mlrd lei /…/. Reducerea veniturilor, cererea de cheltuieli mai mari în conextul situației epidemiologice și economice, a condus la aprobarea unei rectificări bugetare cu un deficit bugetar de 16.2 mlrd lei (sau 7,63%). Criza pandemică a cerut din partea Guvernului acțiuni de reducere radicală a cheltuielilor inutile, optimizarea bugetelor publice și mobilizarea tuturor resursele în campania salvare a populației”, potrivit lui Igor Munteanu.

Un al patrulea eșec ține, în opoinia sa, de faptul că Executvul “a blocat dezoligarhizarea și deofșorizarea sectorului public”.“Actualul Guvern a apărat sistemul oligarhic care operează în R.Moldova prin intermediari din offshore și controlul mafiot asupra unor întreprinderi de stat. Guvernul a avizat negativ proiectul deofșorizării sectorului public, blocând adoptarea în a 2 lectură a proiectului pe care guvernul Blocului ACUM l-a avizat pozitiv în luna octombrie 2019”, menționează vicepreședintele Platfomei DA.

Al cincilea eșec se referă la faptul că Guvernul Chicu “a accentuat izolarea internațională a R.Moldova și a sabotat relația cu partenerii strategici (România, UE, SUA, Ucraina)”. “Primul ministru și președintele R.Moldova au ridiculizat relația RM cu UE și statele sale membre. Sunt sabotate parteneriatele strategice ale RM cu UE, SUA, România și Ucraina. Președintele I.Dodon, a preluat abuziv și voluntarist atribuții de politică externă, care nu-i sunt acordate de Constituție (art.86, p.1), fără autorizarea legislativului și guvernului. În Ministerul de Externe au fost eliminați din prima linie mai mulți ambasadori și diplomați de carieră, fiind promovat nepotismul și persoanele conectate la PSRM, încălcându-se astfel prevederile legii privind serviciul diplomatic și selectarea meritocratică a diplomaților. Actualul guvern a continuat proiectul de re-orientare a politicii externe și restaurație a simbolurilor și propagandei de tip sovietic. Parteneriatul strategic RM-România rămâne inactiv, în ciuda faptului că cele mai multe dintre exporturile RM sunt absorbite de piața României. Nesăbuința s-a remarcat recent în cadrul ceremoniei la primirea convoiului umanitar oferit de România, organizat sub Podul de la Schinoasa și nu în PMAN, sub pretextul ” situației excepționale”, deși peste doar 2 zile, același guvern a autorizat marșuri automobilistice largi pentru purtătorii de panglici rusești, cu staționare în Piața Marii Adunări Naționale, în unison cu propaganda de război a Moscovei. Sub pretextul ”echilibrării politicii externe”, Guvernul a promovat o viziune izolaționistă de UE și de integrare alternativă în Uniunea Euro-Asiatică”, conchide Igor Munteanu.

Nici reprezentanți ai Guvernului, nici ai majorității parlamentare formate din Partidul Socialiștilor și cel Democrat nu au comentat deocamdată acuzațiile aduse de vicepreședintele Platformei DA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău