Igor Grosu: Vom face „curățenie” printre demnitarii numiți politic

  • 05 August 2021 18:15
Igor Grosu: Vom face „curățenie” printre demnitarii numiți politic

Igor Grosu, liderul interimar PAS și noul președinte al Parlamentului spune că primele inițiative legislative ale partidului său și ulterior ale guvernului Gavrilița sunt legate de combaterea corupției. Mai ales a marii corupții. Într-un interviu pentru Europa Liberă, președintele Parlamentului a declarat că noua putere va face „curățenie” printre demnitarii numiți politic, dar și în rândul funcționarilor publici, fără a ocoli conducerea Procuraturii Generale, transmite IPN.

Igor Grosu spune că nu este nimeni inamovibil în fața inacțiunii și legii. „Faptul că cineva a ajuns printr-un concurs acolo, știm de mai mulți ani, nu a reușit să livreze rezultate din varii motive, nu mă vreau să speculez acum - a putut, nu a putut, n-a vrut, n-a avut suport nu știu de care, dar constatăm”, a spus el.

Șeful Legislativului relatează că, până în a doua decadă a lunii august deputații vor fi activi și se vor convoca în ședințe extraordinare de fiecare dată când va fi nevoie.

În altă ordine de idei Igor Grosu a spus că prioritate au relațiile cu vecinii direcți, România și Ucraina. „De la România se dorește preluarea bunelor practici pe care le-au obținut ei în procesul de armonizare a legislației pentru a favoriza proiectele comune, în special pe partea de infrastructură, interconectări etc. Cum poate fi ajutată cooperarea la nivel local, e un lucru valabil și pentru partea ucraineană”. Igor Grosu mai spune că, în doi ani, cât a fost în Parlament, pe relația cu Ucraina, a lipsit dimensiunea parlamentară, a fost fragmentară. Comisia parlamentară de prietenie, de relații cu parlamentul ucrainean nu prea a fost vizibilă, de aceea acum se vrea înțelegerea și cunoașterea politicilor de acolo, inclusiv cele parlamentare.

Pentru a se apropia identificarea unei soluții durabile în problema transnistreană, președintele Parlamentului a declarat că succesul în dosarul transnistrean depinde de două componente. Este o componentă pe care Moldova mai puțin o controlează și anume  - conjunctura internațională unde sunt mulți jucători mari implicați. Dar este și o dimensiune pe care Moldova o controlează – reformele în țară, în Republica Moldova. În opinia sa, atractivitatea malului drept ar putea să rezolve mai ușor problema transnistreană.

Igor Grosu a mai declarat în cadrul interviului că va candida la șefia PAS. Congresul partidului va avea loc în toamna acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău