Igor Grosu: Săptămâna aceasta va fi discutat subiectul creării Curții Anticorupție

  • 12 Septembrie 2023 08:39
Igor Grosu: Săptămâna aceasta va fi discutat subiectul creării Curții Anticorupție

Subiectul creării unei instanțe anticorupție va fi discutat în această săptămână pe platforma parlamentară. Președintele legislativului, Igor Grosu, spune că instanța judecătorească specializată anticorupție va examina cazurile de mare corupție într-un ritm alert, pentru a nu mai admite tergiversarea examinării dosarelor. Judecătorii noii instanțe vor beneficia de protecție, de garanții sociale și de salariu motivant pentru a lua decizii obiective, imparțiale, conform legii, transmite IPN.

Conceptul creării unei instanțe anticorupție a fost elaborat de instituția prezidențială și transmis Parlamentului pentru dezbateri. Potrivit conceptului, instanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către CSM în bază de merit și experiență și numiți (inclusiv prin transfer) de către președintele Republicii Moldova. Judecătorii de la instanța anticorupție vor avea un mandat de 5 ani și un salariu apropiat de cel al unui judecător de la Curtea Supremă de Justiție după reformă (în jur de 45 de mii de lei). Ca și garanții suplimentare, judecătorii vor beneficia de pază de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului.

„Săptămâna aceasta va fi discutat subiectul creării Curții Anticorupție. Noi am observat tot felul de argumente. Și procuratura, și judecătoriile spun că sunt suprasolicitate și împovărate de mii de dosare. Soluția pe care noi o propunem este să avem o curte anticorupție dedicată doar dosarelor corupției mari. De la Procuratura Anticorupție acolo să ajungă dosarele cele mai grele, cele mai complicate cazuri. Vom oferi tot suportul financiar, protecție, garanții sociale. Să le spunem: Aveți tot, la treabă! Fără tergiversări, fără procese interminabile”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Totodată, procesul evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor va continua, deși există elemente ale sistemului care se opun procesului de reformare. „Rezistență va fi, dar ea nu ne mai sperie și nu ne mai miră, oricum ei au înțeles că noi nu ne oprim. Am văzut rezistență și la Curtea Supremă de Justiție, am văzut rezistență și în cadrul tentativei nereușite a Adunării Generale a Procurorilor. Mă adresez către toți cei din sistem și le spun că procesul nu se oprește. Întoarcerea ar însemna repetarea cataclismelor și tragediilor din societate. Procesul este ireversibil. La ședința din 7 septembrie am votat încă doi membri CSM din rândul societății civile. Sperăm comisia de evaluare să evalueze repetat, așa cum a decis CSJ, dosarele celor care au contestat decizia. Am rezistat până acum, vom rezista în continuare”, a mai spus președintele Parlamentului.

La 23 august a fost convocată Adunarea Generală a Procurorilor. În timpul Adunării urmau să fie aleși membrii Consiliului Superior al Procurorilor și supleanții, însă ședința a fost amânată până la pronunțarea hotărârilor în privința candidaților care au obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție. Comisia pre-vetting urmează să evalueze repetat dosarele candidaților care n-au trecut evaluare din prima.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău