Igor Grosu: Republica Moldova trebuie să investească în sistemul său de apărare

  • 18 Octombrie 2022 14:05
Igor Grosu: Republica Moldova trebuie să investească în sistemul său de apărare

Republica Moldova trebuie să investească în sistemul său de apărare, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu, într-o conferință de presă. El a subliniat că statutul de neutralitate nu înseamnă că Republica Moldova nu trebuie să-și consolideze securitatea și să își apere spațiul aerian, transmite Radio Chișinău.

În contextul ultimelor evenimente legate de survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova de trei rachete lansate de Federația Rusă din Marea Neagră, noi înțelegem, încă odată, că trebuie să investim în sistemele noastre de apărare. Ultima informație care a fost făcută publică de domnul Ministru al Apărării ne arată că Federația Rusă nu se grăbește să recunoască acest fapt, iar acest lucru nu ne miră, dar ne întărește în decizia noastră de a căuta soluții, nu doar pentru a urmări rachete sau aparate de zbor care survolează și încalcă spațiul nostru aerian, dar și pentru a avea și sisteme care să se poată opune la astfel de încercări. Neutralitatea nu înseamnă că nu trebuie să-ți aperi inclusiv spațiul aerian. Mai mult ca atât, atunci când ai astfel de statut trebuie în special să acorzi mai multă atenție acestei dimensiuni, iar noi vom acorda această atenție”, a declarat Igor Grosu. 

Autoritățile de la Chișinău „vor aplica măsuri de protecție, dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea și integritatea teritorială” a țării, a declarat luni președinta Maia Sandu, în contextul în care mai multe rachete rusești care au lovit Ucraina săptămâna trecută, au survolat ilegal spațiul aerian al Rep. Moldova.

În același timp ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că în prezent se lucrează la modificarea legislației naționale, astfel încât să fie permise achizițiile multianuale în domeniul apărării ca ulterior, cu sprijinul partenerilor externi, Republica Moldova să-și poată cumpăra un sistem de apărare antiaeriană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău