Igor Grosu: Pe 9 mai R. Moldova îi va comemora pe cei care și-au jertfit viața și sănătatea în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind marcată, de asemenea, și Ziua Europei

  • 19 Aprilie 2022 12:19
Igor Grosu: Pe 9 mai R. Moldova îi va comemora pe cei care și-au jertfit viața și sănătatea în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind marcată, de asemenea, și Ziua Europei

Simbolurile „V” și „Z”, folosite de Rusia în războiul din Ucraina, precum și panglica „Sfântul Gheorghe”, propagă moarte și agresiune și nu au ce căuta în Republica Moldova. Opinia a fost exprimată în cadru emisiunii „Interviul Săptămânii” de la Radio Chișinău de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Totodată el a precizat că în pofida declarațiilor comuniștilor și socialiștilor, pe 9 mai, Republica Moldova îi va comemora pe cei care și-au jertfit viața și sănătatea în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind marcată, de asemenea, și Ziua Europei.

Opoziția încearcă să distorsioneze mesajul. Prima minciună a socialiștilor și comuniștilor, care a fost lansată prin (Igor n.r.) Dodon, prin alți indivizi, este că nu va fi sărbătorită ziua de 9 mai. Este o minciună, o minciună tipică socialisto-comunistă. Oameni buni, nu credeți mincinoșilor. Dodon este o minciună în sine, lumea îl uită și el încearcă prin aceste speculații să apară pe radarul oamenilor. Vom sărbători cu toții ziua de 9 mai pentru a-i comemora pe cei care au jertfit sănătatea, viețile. De pe teritoriul actual al Republicii Moldova 100 de mii de cetățeni au căzut în al Doilea Război Mondial pentru ca noi să trăim astăzi în pace. Buneii mei, unul a luptat într-o armată, altul în altă armată, au luptat nu pentru ca astăzi, sub aceste simboluri, alături de noi, să se repete ceea ce s-a întâmplat acum 77 de ani. Lucrul acesta se întâmplă din păcate în Ucraina. Sub aceste simboluri, care propagă orori, sunt omorâți copii, bătrâni, civili, sunt rase de pe fața pământului orașe. Celor care sunt intoxicați de propaganda rusă, le recomand să se uite la imaginile din Bucha, Mariupol, Harikiv - orașe cu vorbitori de limbă rusă”.

Igor Grosu a spus că cei care vor încerca să încalce noile prevederi, adoptate de Legislativ, vor fi trași la răspundere.

„Considerăm că aceste simboluri propagă moarte, agresiune și război. Ele nu-și au locul în societatea noastră. Noi trebuie să avem grijă de pacea din societatea noastră. Cei care intenționează să capitalizeze politic, să obțină dividende politice, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru faptul că încalcă legea, în primul rând organizatorii și instigatorii. Iar cei care au decorații în care există acest element bicolor, pe care le-au obținut prin contribuție și jertfă, sigur că le pot purta. Noi o să ne comemorăm eroii, buneii, care au luptat ca noi, după 77 de ani, să trăim în pace, nu ca să vedem sub aceste însemne alte orori. Nu văd nicio deosebire între ororile fascismului nazist și ceea ce fac acum forțele ruse în Ucraina, ba mai mult bravează cu aceste însemne pe tehnică și echipamentul militar”, a mai spus președintele Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău