Igor Grosu: Parlamentul pregătește demersurile pentru stabilirea zilei de 20 octombrie ca dată de desfășurare a referendumului, odată cu alegerile prezidențiale

  • 19 Aprilie 12:08
Igor Grosu: Parlamentul pregătește demersurile pentru stabilirea zilei de 20 octombrie ca dată de desfășurare a referendumului, odată cu alegerile prezidențiale

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat astăzi că Legislativul pregătește toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului cu privire la integrarea europeană și alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie a.c. După votarea proiectului de lege respectiv, acesta va fi transmis Comisiei Electorale Centrale pentru a iniția procedura de desfășurare a plebiscitului, concomitent cu alegerile prezidențiale. , transmite Radio Chișinău.

„După votarea proiectului de lege, acesta va fi transmis Comisiei Electorale Centrale pentru a iniția procedura de desfășurare a referendumului. La 20 octombrie, vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Rep. Moldova. Decizia suverană a cetățenilor va fi consfințită și în Constituție. E timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru e în familia UE, unde pacea este garantată, iar bunăstarea asigurată”, a spus Igor Grosu.

În acest context, Igor Grosu a făcut un apel către toate forțele politice să promoveze aderarea Rep. Moldova la UE, subliniind că este vorba despre un obiectiv mai presus decât interesele de partid.

La rândul său, cofondatorul Blocului politic „Împreună”, Alexandru Bujorean, a declarat  în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că cele patru partide care fac parte din blocul respectiv susțin referendumul. El a precizat, însă, că există și anumite riscuri.

Pentru referendum nu se vor mobiliza doar votanții proeuropeni, ci și cei ai stângii proruse(…) Este un risc pe muchie de cuțit. La fel, mă tem că referendumul poate fi văzut ca o acțiune tactică și de mobilizare a alegătorilor Maiei Sandu la vot”, a precizat Alexandru Bujorean.

Amintim că, pe 16 aprilie a.c., Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa de revizuire a Constituției prin referendumul ce se referă la integrarea Rep. Moldova la UE.

Proiectul de modificare a Constituției a fost lansat de către Partidul Acțiune și Solidaritate, dar ibițiativa părivind referendumul aparține președintei Maia Sandu, care va concura la alegerile din această toamnă pentru un nou mandat de șef de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău