Igor Grosu: Nu le vom permite lui Dodon, Șor și Plahotniuc să schimbe cursul european al Republicii Moldova

  • 02 Noiembrie 2022 07:57
Igor Grosu: Nu le vom permite lui Dodon, Șor și Plahotniuc să schimbe cursul european al Republicii Moldova

Politicienii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc au menirea de a destabiliza situația din Republica Moldova încercând să deturneze vectorul european al țării. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu și a fost făcută la București în timpul unui interviu pentru TVR INFO. Potrivit președintelui PAS, caracterul agresiv al războiului purtat de Rusia, care țintește obiective de infrastructură strategică în Ucraina, a lăsat Republica Moldova fără 30% din necesarul de energie electrică, notează IPN.

Președintele Parlamentului de la Chișinău a explicat presei de la București că Moscova nu recunoaște faptul că rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, fapt ce reprezintă o încălcare flagrantă la adresa securității țării. Igor Grosu a menționat că grație sprijinului României, Republica Moldova face față crizei energetice acute provocate de Rusia prin bombardarea infrastructurii energetice ucrainene.

„Au solicitat dovezi de la noi, de parcă noi le lansăm. Partea română le vede, partea ucraineană le vede, numai Federația Rusă nu vrea să le vadă. Este un comportament descalificant. Schimbarea de strategie a Federației Ruse prin atacul deliberat, țintit asupra obiectivelor strategice crește pericolul și ne putem trezi în proximitatea hotarelor Republicii Moldova cu localități care sunt în pericol. 30% din electricitatea pe care o procuram din Ucraina nu o mai putem procura din cauza bombardamentelor Rusiei, care distruge infrastructura critică. Din acest motiv am fost nevoiți să căutăm alternative. Timp de câteva zile s-a găsit o soluție cu România și putem procura o parte din acest necesar de energie. Întrucât Centrala de la Cuciurgan a refuzat să semneze contractul cu noi, a apărut un deficit de electricitate”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Prim-Plan” de la TVR INFO.

În contextul includerii oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahontiuc în lista sancțiunilor SUA, Igor Grosu a menționat că Moscova prin intermediul unor personaje certate cu legea încearcă să compromită parcursul european al Republicii Moldova.

„Acest partid, care după mine este o grupare criminală, cu finanțare din exterior, cu conexiuni în serviciile de informații ale Federației Ruse, are un plan foarte clar de destabilizare a situației politice în Republica Moldova, pe fundalul războiului, pe fundalul crizei energetice, deranjați de statutul de candidat la UE al Republicii Moldova. Noi îi vom dezamăgi, nu le vom permite, nici lui Șor, nici lui Plahotniuc, nici lui Dodon să destabilizeze și să schimbe cursul european”, a spus președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Igor Grosu, alături de președintele Maia Sandu au participat la conferința „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, care a avut loc ieri la București. În timpul vizitei oficiale în România, președintele Parlamentului de la Chișinău s-a întâlnit cu președintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu, iar președintele Maia Sandu s-a întâlnit cu omologul său român, Klaus Iohannis și cu prim-ministrul României Nicolae Ciucă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău