Igor Grosu, la întâlnirea cu președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop: „Turcia joacă un rol important în găsirea soluțiilor pașnice de a opri acest război nedrept al Rusiei în Ucraina”

  • 15 Septembrie 2022 18:23
Igor Grosu, la întâlnirea cu președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop: „Turcia joacă un rol important în găsirea soluțiilor pașnice de a opri acest război nedrept al Rusiei în Ucraina”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut astăzi o întrevedere cu omologul său Mustafa Șentop, președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, care se află într-o vizită oficială de două zile la Chișinău.

„În contextul intensificării diplomației parlamentare, am discutat despre proiectele bilaterale și anume pe linia comisiilor parlamentare de specialitate. Noi trebuie să deschidem noi uși pentru țara noastră, așa încât toată lumea să ne vadă drept o țară care știe ce vrea și poate reuși.

O atenție sporită am atras intensificării schimburilor comerciale și ale investițiilor turce în economia țării noastre. Am mulțumit Republicii Turcia pentru tot ajutorul acordat de-a lungul celor 30 de ani de prietenie, în mod special ajutorul din perioada pandemiei, dar și ajutorul umanitar venit pentru refugiații ucraineni după invazia Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, de-a lungul anilor, prin intermediul Agenției Turce pentru Cooperare și Coordonare (TIKA), au fost implementate peste 400 de proiecte în valoare de peste 400 milioane euro.

Am discutat despre situația complicată din regiune. Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri și găsirea soluțiilor pașnice de a opri acest război nedrept al Rusiei în Ucraina. De asemenea, în contextul crizei energetice mondiale, am declarat că actuala guvernare caută cele mai bune soluții pentru a trece peste această iarnă.

Am mai vorbit despre statutul de țară candidată pentru aderarea la UE al Republicii Moldova care ne determină să fim și mai hotărâți în implementarea reformelor în justiție, care rămâne a fi prioritatea zero; îmbunătățirea mediului de afaceri; ridicarea calității vieții cetățenilor.

Vizita domnului Mustafa Șentop la Chișinău este importantă pentru Republica Moldova. Turcia este un partener economic important și care a investit și investește mult în economia moldovenească. Pe parcursul acestor două zile, dânsul va avea discuții cu președinții de comisii parlamentare, cu reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și ai Agenției de Investiții din Moldova. De asemenea, va vizita UTA Găgăuzia unde va avea întrevederi cu administrația locală și va evalua acele obiective de menire socială renovate în ultimii ani grație suportului Republicii Turcia”, a scris Igor Grosu într-o postare pe Facebook.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău