Igor Grosu, la evenimentul de lansare a proiectului Twinning: „Avem un obiectiv comun – să aducem sistemul financiar la un nivel adecvat de dezvoltare”

  • 19 Ianuarie 2022 13:37
Igor Grosu, la evenimentul de lansare a proiectului Twinning: „Avem un obiectiv comun – să aducem sistemul financiar la un nivel adecvat de dezvoltare”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană. Acesta vizează consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid cu participarea oficialilor responsabili de proiect din țara noastră și a partenerilor străini.

Igor Grosu a remarcat importanța proiectului finanțat de UE și a trecut în revistă impactul pozitiv al acestuia asupra sectorului financiar.

“Banca Națională și Comisia Națională a Pieței Financiare vor beneficia de expertiza și susținerea a trei bănci centrale din Uniunea Europeană. Expertiza Lituaniei, Olandei și, desigur, a României, vor fi conjugate pentru a ne ajuta să avansăm în sistemul nostru financiar. Am făcut deja unele progrese în legislație și în reglementare, însă mai sunt foarte multe de făcut. Mai avem multe de făcut pentru a îndeplini toate cerințele unui sistem financiar sigur, protejat și dezvoltat, pentru a proteja consumatorii de servicii financiare de abuzuri, pentru a aduce ordine pe piețele reglementate, pentru a preveni supraîndatorarea populației. Dar noi le vom face pe toate – una câte una”, a declarat speakerul.

În context, Președintele Legislativului a menționat că succesul unui sistem financiar sigur, stabil, dezvoltat și transparent, este absolut indispensabil, astfel mizează pe sprijinul constant a partenerilor în realizarea obiectelor trasate. 

“Avem un obiectiv comun – să ne asigurăm că furturile din trecut nu se repetă și să aducem sistemul nostru financiar la un nivel adecvat de dezvoltare ca acesta să servească intereselor și necesităților cetățenilor și antreprenorilor. Vă asigur că acum în Moldova există voință politică pentru reformele necesare, în beneficiul cetățenilor și a antreprenorilor”, a menționat Igor Grosu.

La eveniment au participat Octavian Armașu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, lider de proiect din partea țării noastre; Vicepreședintele Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Vitalie Lemne, precum și  Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. De asemenea, un cuvânt de salut au transmis Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu; Președintele Băncii Centrale a Regatului Țărilor de Jos, Klaas Knot; Președintele Consiliului Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Šimkus.

Proiectul Twinning urmează a fi implementat în următorii doi ani și are drept scop modernizarea sectorului financiar din Republica Moldova, consolidarea BNM și CNPF, prin alinierea la reglementările UE și la standardele internaționale.

Proiectul a fost elaborat, urmare a unei cooperări cu instituții partenere din UE: Banca Națională a României, în calitate de partener senior al proiectului, Băncile Centrale ale Regatului Țărilor de Jos (De Nederlandsche Bank) și Lituaniei (Lietuvos bankas), în calitate de parteneri juniori, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău