Igor Grosu, la București: Republica Moldova reprezintă un exemplu de leadership feminin pentru multe țări și instituții internaționale

  • 01 Noiembrie 2022 15:34
Igor Grosu, la București: Republica Moldova reprezintă un exemplu de leadership feminin pentru multe țări și instituții internaționale

Republica Moldova poate oferi un exemplu de leadership feminin la cele mai înalte niveluri în stat pentru multe țări, dar și instituții internaționale, a declarat, marți, președintele Parlamentului Igor Grosu, în discursul susținut la Conferința internațională "Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național", organizată de Senatul României.

"Acum un an aici, la București, în numele Republicii Moldova, exprimam gratitudinea pentru sprijinul frățesc pe care România ni l-a acordat în pandemie. Dar, astăzi, încercări și mai mari s-au abătut peste regiunea noastră, în imediata noastră vecinătate. Agresiunea Rusiei în Ucraina pune la grea încercare întregul sistem de securitate internațională. A declanșat o serie de crize de ordin energetic, economic, umanitar cărora trebuie să le facem față cu toți. Aceste crize ne arată cine ne sunt prietenii adevărați și cine falși. Și noi o spunem de fiecare dată cu voce tare, nu în șoaptă cum o făceau alții: Mulțumim România pentru sprijinul dezinteresat, pentru donații, pentru gaze, pentru lumină, pentru că putem reuși, în mod practic, să ne conectăm la Europa", a afirmat Grosu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că a venit, marți, în Parlamentul României, însoțit de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, pentru a vorbi despre importanța femeilor în actul guvernării.

"La acest capitol, noi, ca țară, putem oferi un exemplu de leadership feminin la cele mai înalte niveluri de stat: cu o femeie președintă, o femeie prim-ministru, o femeie președintă a Curții Constituționale, o femeie în fruntea Procuraturii anticorupție, o ministră la Afaceri Interne, 40 de femei deputate. Fiind înconjurat de atâtea femei libere, am avut nenumărate ocazii să învăț din inteligența, capacitatea de organizare, empatia și creativitatea doamnelor, dar și să înțeleg că e nevoie să sprijinim fetele și femeile să-și împlinească potențialul și să contribuie la dezvoltarea societăților noastre. Din acest punct de vedere, putem spune cu certitudine că Republica Moldova reprezintă un exemplu de urmat pentru multe țări, dar și instituții internaționale. Mă bucur să constat că experiența noastră inspiră și alte state să aprobe cote de reprezentare în organele lor legislative. (...) Astăzi, în Parlamentul Republicii Moldova sunt 40 de femei deputate din 101", a adăugat Grosu.

El a evidențiat, totodată, că ratificarea Convenției de la Istanbul cu privire la combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice este "un lucru foarte important, dar nu și suficient".

"Este doar un început. Convenția trebuie pusă în aplicare la toate nivelurile. În 2022, la Chișinău, în Parlamentul Republicii Moldova a fost lansată Platforma femeilor deputate, un instrument util pentru promovarea dialogului și a soluțiilor nepartizane pentru problemele cu care se confruntă femeile, copiii, bătrânii, categoriile defavorizate. Republica Moldova a înregistrat rezultate bune care merită apreciate și valorificate în ceea ce privește egalitatea de gen, dar cele mai mari schimbări abia urmează și trebuie să le facem împreună. În calitate de președinte al Parlamentului, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și ca fiu, soț, tată spun că femeile vor avea mereu parte de susținere și încurajare", a transmis Igor Grosu.

Potrivit acestuia, trebuie încurajată și susținută implicarea cât mai activă a femeilor în viața social-politică a țării.

"Femeile aduc în politică mai mult discernământ și echilibru într-un domeniu atât de competitiv și agresiv cum este politicul. Această calitate este extrem de importantă. Trăim într-o lume unde e nevoie de fermitate și corectitudine. Ele sunt mai sensibile la problemele celor nevoiași, iar pentru un politician modern aceasta este unul dintre cele mai importante calități. Nu voi continua șirul de virtuți pe care le au femeile în politică de teama să nu scap vreuna și risc să primesc o sentință pe măsură. Îmi doresc mult ca modelul pe care l-a adoptat Republica Moldova în domeniul egalității de gen să fie îmbrățișat de cât mai multe state și sper ca această conferință să fie un prilej de împărtășire a experienței noastre. Mă adresez domnilor politicieni - Nu vă temeți! Susțineți, încurajați femeile și o să beneficiați și dumneavoastră și toată țara, toată societatea. V-o spun ca un adevărat, real beneficiar", a punctat Grosu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău