Igor Grosu, la 34 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan: „Odată cu sfârșitul acestui război, nu s-au terminat suferințele și durerea. Astăzi trăim și vedem un război la fel de sângeros”
-
15 Februarie 2023 13:39
Victimele războiului din Afganistan au fost comemorate la 34 de ani de la retragerea trupelor sovietice din această țară. Peste 12 mii de militari moldoveni fost trimiși de autoritățile sovietice în războiul din acea țară, iar peste 300 și-au pierdut viața în lupte și tot atâția au rămas invalizi. Veteranii și autoritățile au depus flori la monumentul dedicat victimelor războiului din Afganistan.
Militarii moldoveni care au luptat în război și-au îndeplinit datoria și vor rămâne mereu vii în memoria noastră, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la ceremonia de comemorare a celor căzuți în luptele din Afganistan. El a evocat evenimentele tragice din 1992, de la Nistru, dar și războiul din Ucraina vecină, cu riscurile acestuia asupra R. Moldova:
„Odată cu sfârșitul acestui război nu s-au terminat suferințele și durerea, în special, a celor care și-au pierdut baieții în Afganistan. Băieți tineri, ale căror numele pot fi găsite pe plăcile comemorative. Astăzi trăim și vedem un război la fel de urât, sângeros, nedrept, crunt în vecinătatea noastră. Sunt sigur că anume dvs., veteranii acelor evenimente, dar și veteranii altor evenimente tragice de la Nistru, întelegeți foarte bine cât de importantă este pacea”.
Președintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan, Mihail Mocan a îndemnat autoritățile să păstreze pacea, făcând referire la situația tensionată din regiune.
„Am trăit 34 de ani grei după acest război, în acest răstimp au plecat din viață mulți dintre veteranii noștri. Noi ne-am cerut și confirmat statutul de veterani ai războiului din Afganistan... Războiul nu ne-a cruțat acolo, pe teritoriul Afganistanului. Acum lumea și regiunea noastră sunt puse la încercare de vremuri tensionate. Vedem riscurile și amenințările pentru pacea și bunăstarea țării noastre. De noi toți depinde ca această urgie să nu treacă frontiera noastră”, a spus Mihail Mocan.
În războiul din Afganistan, care a durat timp de un deceniu, între 1979 și 1989, în care s-a implicat Uniunea Sovietică, au fost trimiși și 12.500 de tineri moldoveni, dintre care 301 au murit în lupte, iar 257 au rămas invalizi, arată datele Ministerului Afacerilor de Interne.