Igor Grosu în cadrul Reuniunii DP a ICE: Grație ajutorului UE și al României, am învățat o lecție importantă - gazul nu vine doar de la ruși

  • 23 Mai 2023 11:54
Igor Grosu în cadrul Reuniunii DP a ICE: Grație ajutorului UE și al României, am învățat o lecție importantă - gazul nu vine doar de la ruși

Cea mai mare schimbare pe care a reușit să o realizeze Rep. Moldova pe calea integrării europene în ultimul an și jumătate este în domeniul energetic. De la o dependență totală, Rep. Moldova a ajuns în prezent să fie independentă de resursele energetice rusești. Declarațiile au fost făcute de ambasadorul UE în Rep. Moldova, Janis Mazeiks, în debutul Reuniunii Comitetului Parlamentar al Inițiativei Central Europene (ICE) care are loc astăzi, 23 mai, la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova a reușit să obțină independența sa energetică, în acest sens fiind relevante trei aspecte, potrivit ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Primul ar fi determinarea autorităților, de a sfida Rusia în negocierile politice, care au necesitate sacrificii și costuri pentru populație, precum creșterea facturilor. Al doilea element care a ajutat la schimbarea situației este susținerea Uniunii Europene, inclusiv gazoductul cu România, ajutoarele financiare, ajutorul la facturile populației vulnerabile și aderarea Rep. Moldova la platforma unică Europeană. Al treilea element care a dus la dezvoltarea rezilienței Rep. Moldova au fost încercările Rusiei de a zădărnici cursul european al Chișinăului,  dar care au eșuat complet, potrivit lui Janis Mazeiks.

”Cea mai mare schimbare în Rep. Moldova este în domeniul energetic pentru că de la o situație de completă dependență energetică față de Rusia, țara a atins un nivel de independență. Mai folosește încă surse energetice rusești dar a demonstrat că în timpuri de crize, și noi am traversat astfel de situații de criză, în toamna anului trecut, este capabilă să facă față situației”, am spus Janis Mazeiks.

În discursul său, președintele Parlamentului  Igor Grosu s-a referit la șantajul energetic rusesc la care Rep. Moldova a fost supusă ani la rând. Cu ajutorul partenerilor europeni, și în special al României, Rep. Moldova a reușit să depășească cu brio două ierni într-o perioadă record, învățând o lecție importantă, a declarat Igor Grosu:

”Noi în Rep. Moldova ani de zile am simțit pe propria piele ce înseamnă șantaj energetic. Pot să spun cu satisfacție că Rep. Moldova, grație ajutorului pe care l-am obținut din partea partenerilor și prietenilor europeni, am învățat o lecție importantă- că gazul nu vine doar de la ruși. Un mare mulțumesc celor care ne-au ajutat, și în special României care a fost alături de noi în cele mai complicate momente. Atunci când cădeau rachetele la Odessa și atacate nodurile energetice, România a fost prima care ne-a ajutat și am restabilit sistemul nostru electric ” a declarat Igor Grosu

Vicepreședintele Legislativului, Mihai Popsoi, s-a referit la sprijinul pe care Rep. Moldova l-a oferit miilor de refugiați ucraineni, spijin calificat drept o datorie morală, care a dat naștere renumitei expresii descriptive ”țară mică cu inimă mare”. Oficialul a apreciat eforturile armatei ucrainene care apără în prezent și Rep. Moldova, dar și întreaga comunitate democratică din Europa împotriva agresiunii barbare rusești. Mihai Popsoi și-a încheiat discursul vorbind despre determinarea Rep. Moldova și posibilitatea de deschidere a negocierilor de aderare la UE în acest an.

”Rep. Moldova face progrese. S-a menționat deja progresul pe care Moldova îl face în domeniul securității energetice, dar Moldova este un lider și în reprezentarea femeilor în politică, respectarea drepturilor omului, libertatea presei. Și noi facem acest lucru pentru că vrem să ne ridicăm la nivelul aspirațiilor cetățenilor noștri. Și dacă acest lucru ne ajută să avansăm în ambițiile noastre europene, vom fi doar fericiți. Este foarte important să deschidem negocierile de aderare cu UE în acest an pentru că ne va ancora pe drumul european și vom întoarce această pagină tumultoasă a istoriei regiunii noastre” a menționat Mihai Popsoi.

Republica Moldova deține în acest an Președinția Inițiativei Central Europene, structură care reunește 11 țări membre: Albania, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovenia, Ucraina, Ungaria. ICE este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală. Obiectivul de cooperare politică a ICE constă în oferirea țărilor și instituțiilor acestora o platformă flexibilă de cooperare regională, concentrându-se totodată pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău