Igor Grosu, în cadrul primei ședințe a Parlamentului: Stimata opoziție, de fiecare data când veți umbla cu minciunile am să rog colegii mei să riposteze

  • 13 Septembrie 18:52
Igor Grosu, în cadrul primei ședințe a Parlamentului: Stimata opoziție, de fiecare data când veți umbla cu minciunile am să rog colegii mei să riposteze

Mai multe tentative de răspândire a unor informații tendențioase, de către reprezentanții opoziției pro-ruse, au fost confruntate cu date statistice care reflectă adevărat realitatea, de către deputații pro-europeni, astăzi, în debutul primei ședințe plenare din sesiunea de toamnă a Parlamentului, transmite Radio Chișinău.

Deputata Reghina Apostolova, din gruparea lui Ilan Șor, a propus includerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege privind apărarea valorile tradiționale, care potrivit ei ar fi supuse unor atacuri.

„Vă rugăm să includeți în ordinea de zi de astăzi și proiectul de lege privind aprobarea conceptului de politică națională pentru păstrarea și consolidarea valorilor spirituale și morale tradiționale în Republica Moldova, proiectul numărul 186, din 18 iunie 2024. Astăzi, când atacurile și apelurile la interzicerea Bisericii noastre ortodoxe, în care cred peste 90% din cetățeni, devin tot mai frecvente, acest proiect de lege este extrem de necesar pentru stabilirea principiilor de păstrare a valorilor noastre tradiționale și în lupta pentru conservarea bisericii”, a declarat Reghina Apostolova. 

Cultele religioase sunt autonome, separate de stat, egale în drepturi, în față legii și autorităților publice. Statul nu intervine în activitatea religioasă a culturilor. Eu vă citesc Constituția, dar cel mai important, punctul 5, statul recunoaște importanța deosebită și rolul primordial al religii creștine ortodoxe și respectiv a bisericii ortodoxe din Moldova în viață, istoria și cultura poporului Republicii Moldova.”

Solicitarea deputatei Apostolova,  care nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi inclusă în ordinea de zi, vine după ce mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată  Patriarhiei Ruse, au mers în deplasări la Moscova, iar presa a scris că acestea ar fi fot finanțate de fugarul condamnat Ilan Șor.

Tot în ședința de astăzi, deputata Marina Tauber a cerut audierea Ministrul de Interne, Adrian Efros, invocând motivul agravării situației criminogene din țară.

„Cu regret, se comit crime grave și deosebit de grave, iar poliția nu întreprinde măsuri în prevenirea acestei situații periculoase. În schimb, mii de polițiști vânează reprezentanții opoziției pentru distribuirea pliantelor sau obstrucționează adunările cu cetățenii, în loc să fie investigate infracțiuni care subminează securitatea publică. Toate resursele sunt folosite în lupta guvernării cu oponenții”, a spus Marina Tauber. 

În replică deputatul PAS, Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, a dat citire datelor statistice privind rata infracțiunilor.

Am în față datele statistice  pe perioada infracționalității. Într-adevăr, a crescut numărul de infracțiuni comise de gruparea criminală ȘOR și asta e adevărat. Și, evident, Poliția trebuie să acționeze. Dar dacă vorbim de rata infracționalității la nivel național, în 2023 ea s-a redus față de 2022 cu 10,4%, iar în primele opt luni ale anului 2024 au fost comise cu aproximativ 770 mai puține infracțiuni decât în aceeași perioadă a anului 2023, deci aproximativ o reducere de minus 6%. Îndemnăm să fie ignorate aceste minciuni”, a subliniat Radu Marian. 

Stimata opoziție de fiecare data când veți umbla cu minciunile am să rog colegii mei să riposteze”, a replicat președintele Legislativului, Igor Grosu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Mon
19
Arhivă Radio Chișinău