Igor Grosu despre numirea politică a noilor membri CEC: Ni-i asumăm

  • 24 August 2021 08:20
Igor Grosu despre numirea politică a noilor membri CEC: Ni-i asumăm

Membrii CEC desemnați de fracțiunea PAS din Parlament vor fi persoane cu experiență electorală, al căror scop este organizarea corectă a alegerilor. O spune președintele Legislativului, Igor Grosu, potrivit căruia procedura de desemnare a noii componențe a Comisiei Electorale Centrale va fi una transparentă, iar fiecare membru CEC va fi votat separat în timpul ședinței plenare, notează IPN.

Președintele Parlamentului spune că prioritar pentru sesiunea parlamentară de toamnă – iarnă este subiectul aprobării de către Legislativ a noii componențe a Comisiei Electorale Centrale. Potrivit șefului Parlamentului, CV-urile candidaților vot fi făcute publice, iar dacă presa va depista probleme de integritate în cazul unuia dintre candidați, persoana respectivă va fi retrasă din cursă.

„Noi ne dorim alegeri corecte, de asta noi vom delega oameni cu profil electoral, oameni care au experiență electorală. 23 august este termenul limită când mai pot fi depuse dosarele. Comisia juridică va examina CV-urile tuturor candidaților. Veți vedea toți candidații propuși și fiecare candidat va fi votat separat în plenul Parlamentului, presa va avea suficient timp ca să veridice biografia fiecărei persoane”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Șeful Legislativului spune că, în prezent, nu este necesară modificarea legislației, astfel încât membrii CEC să nu mai fie numiți pe criterii politice de către fracțiunile parlamentare.

„Tot Parlamentul este cel care-i votează. De asta nu trebuie să încercăm să camuflăm ceva, să spunem că noi i-am votat, dar nu ni-i asumăm. Noi am avut o experiență mai puțin plăcută pentru PAS, cu Dorin Cimil, noi ni l-am asumat, am spus public că este reprezentantul nostru și la un moment dat ne-am schimbat atitudinea față de el. Ulterior am anunțat public că am greșit”, a mai spus Igor Grosu.

Potrivit legii, cei 9 membri ai Comisiei Electorale Centrale sunt numiți de către  Parlament cu votul majorității deputaților. Un membru este numit la propunerea Președintelui Republicii Moldova, iar 8 membri sunt numiți de fracțiunile parlamentare în funcție de proporționalitatea din Legislativ. Mandatul actualei Comisii a expirat la 17 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău