Igor Grosu, despre convocarea la Ministerul de Externe rus a ambasadorului R. Moldova la Moscova: O să solicit informații să înțelegem foarte bine ce a fost acolo

  • 26 Martie 2022 13:24
Igor Grosu, despre convocarea la Ministerul de Externe rus a ambasadorului R. Moldova la Moscova: O să solicit informații să înțelegem foarte bine ce a fost acolo

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat în această seară de către Ministerul rus de Externe. Motivul ar fi un protest care a vut loc în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău. Informația a fost confirmată de Ministerul de Externe de la Chișinău. În context, președintele Parlamentului R. Moldova a declarat că dreptul de a protesta este al cetățenilor. Totuși, oficialul a precizat că va solicita informații referitor la acțiunea de protest pentru a verifica dacă nu este o provocare.

„În contextul acțiunii Ministerului rus de Externe, MAI-ul, (n. red. Ministerul Afacerilor Interne) forțele de ordine, e bine să ne spună ce a fost acolo, în detalii, ce fel de protest a fost. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că avem două realități. Pe de-o parte a protesta e ceva firesc în societatea noastră, protestează lumea și în fața Președinției, și Parlamentului și a altor instituții. Și mai avem și o altă realitatea, tot felul de provocatori și încercări de a destabiliza situația. Tocmai de aceasta și spuneam că trebuie să vedem cine sunt organizatorii. Sincer nu cunosc, dar o să solicit informații să înțelegem foarte bine ce a fost acolo”, a declarat Igor Grosu în platorul TVR Moldova

Șeful Legislativului a menționat că exercitarea dreptul de a protesta este o acțiune liberă în Republica Moldova. Totuși autoritățile de la Chișinău sunt vigilente și urmăresc ca protestele să nu genereze pentru a destabiliza situația și așa tensionată în R. Moldova.

„Dreptul de a protesta este al cetățenilor, atât timp cât este exercitat într-un cadru legal care nu aduce prejudicii ordinii publice și nu instigă la diverse acțiuni de distabilizare a situației. Toți cei care încearcă să distabilizeze situația, să provoace, să vină cu tot felul de mesaje de instigare, în contrapunere a refugiaților ucrainei cu cetățenii R. Moldova sunt foarte atent monitorizați de organele competente, iar cei care direct sfidează legea și instigă, cheamă la destabilizări și așa mai departe, în raport cu aceste persoane PCCOCS-ul s-au autosesizat. Noi nu o să permitem ca cineva să se joace cu securitatea oamenilor. Aici o să se intervină foarte hotărât în raport cu astfel de persoane”, a spus Igor Grosu. 

Amintim că, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru a da explicații în legătură cu un protest care a fost organizat ieri în fața Ambasadei Federațiie Ruse la Chișinău.

Diplomatului i-a fost înmânată și o notă de protest după ce la sediul Ambasadei ruse la Chișinău, un grup de protestatari au organizat un protest de susținere a Ucrainei și au înscenat spânzurarea unei păpuși, care semăna cu președintele rus, Vladimir Putin. Ministerul rus de Externe a declarat că participanții au avut slogane insultătoare și au întreprins acțiuni inacceptabile.
 
Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din această seară, cu participarea președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, o puteți urmări mai jos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău