Igor Grosu: Chiar dacă ne confruntăm cu crize complicate, ne-am ținut de agenda de reforme

  • 29 Decembrie 2022 19:24
Igor Grosu: Chiar dacă ne confruntăm cu crize complicate, ne-am ținut de agenda de reforme

„Chiar dacă ne confruntăm cu crize foarte complicate, noi am rămas perseverenți, ne-am ținut de agenda de reforme și am urmat întocmai angajamentele noastre, pentru care am primit încrederea și votul cetățenilor”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu, de la tribuna legislativului la sfârșitul ultimei ședințe din actuala sesiune parlamentară, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Grosu s-a reușit îmbunătățirea cadrul legal pentru a facilita reforma și pentru a oferi instituțiilor instrumente mai eficiente în lupta împotriva corupției. S-au făcut pași importanți în investigarea marilor furturi ai ultimilor ani, iar primele roade încep să apară – se strânge lațul pentru fugarii corupți din Moldova. A fost modificată legea cu privire la procuratură, în conformitate cu recomandările comisiei de la Veneția.

În sesiunea următoare urmează să fie reformată Curtea Supremă a Justiție, votată legea vettingului în rândul judecătorilor și procurorilor, aprobate modificări la Codul Administrativ, noua lege a taxei de stat, modificări la Codul Penal, legea cu privire la activitatea specială de investigații și delimitarea competențelor la Procuratura Anticorupție și CNA. „În cel mai scurt timp, trebuie să existe un concept și o viziune clară cum anume se va realiza „deoligarhizarea”. Misiunea fiind excluderea oligarhilor din procesul de decizii în domenii, precum cel politic, audiovizual și economic”, a subliniat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a mai spus că acceptarea Republicii Moldova în calitate de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană este un semnal clar că „suntem de partea bună a lumii, de partea celor care rezolvă neînțelegerile prin tratative și discuții, nu cu bombe”. „În acest proces de integrare, Moldova va avea multe oportunități pentru a atrage fonduri, pentru a moderniza infrastructura și serviciile publice, pentru a implementa reforme care să ne facă mai rezistenți, mai puternici, mai protejați”, a menționat Igor Grosu.

Despre perioada pe care o avem în față președintele legislativului a spus că iarna va fi dificilă și anii următori nu vor fi ușori. Pentru Ucraina. Pentru Moldova. Pentru Europa. Dar noi trebuie să muncim pentru copiii noștri. „Sunt încrezător ca niciodată că vom reuși să readucem pacea pe continentul nostru. Vom reuși să ne apărăm democrațiile și libertățile. De asemenea, sunt încrezător că Moldova va continua să fie un membru mândru al comunității noastre de valori, va adera la Uniunea Europeană și vom continua să lucrăm împreună pentru o Europă mai puternică și mai pașnică”, a declarat Igor Grosu în încheierea sesiunii parlamentare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău