Igor Grosu: Avem proiecte de infrastructură cu România care au fost special înghețate și care vor fi demarate foarte repede

  • 14 Iulie 2021 12:53
Igor Grosu: Avem proiecte de infrastructură cu România care au fost special înghețate și care vor fi demarate foarte repede

Întrebat la emisiunea Punctul pe Azi de la postul TVR MOLDOVA despre strategia de reconstruire a axei guvernamentale Chișinău- București, Igor Grosu, liderul PAS, a declarat că foarte multe proiecte comune de infrastructură au fost special înghețate și că acestea vor fi reluate și duse la capăt într-un timp scurt.

„Este nevoie doar de voință politică. Avem proiecte de infrastructură care special au fost înghețate - interconectarea electrică, podul de la Ungheni, calea ferată, gazoductul, cele 68 de milioane de Euro cărora Guvernul precedent le-a dat cu piciorul, roammingul, facilitatrea trecerii la punctul de frontieră - sunt foarte multe lucruri care pot fi făcute având la noi un guvern funcțional, bine intenționat, pe care noi o să îl dăm, versus Guvernul de la București”, a spus liderul PAS, potrivit sursei citate

Igor Grosu a precizat că aceste proiecte vor fi făcute foarte repede.

„Podul de la Giurgiulești, planul cu podul de la Leova, sunt lucruri care vor fi demarate urgent, pentru ca aceste proiecte de infrastructură să fie un suflu nou pentru economia noastră și agenții noștri economici”, a spus Igor Grosu.

Potrivit liderului PAS, până acum piedica a fost la Chișinău, acesta menționând că are informații că Ministerul Economiei de la Chișinău nu a furnizat informații despre pachetul de documente care vizau podul de la Ungheni.

„Este o informație confirmată și colegii români ne-au vorbit despre asta de mai multe ori. Se sabotează pur și simplu. Ultima oară când au fost licitate cele două tipuri de energie, de intensitate mai mică sau mai mare, ne-am trezit într-o situație brutală pentru că mulți agenți economici au spus să luăm de la ei tot sau deloc. Noi bani pentru linia care vine de la Vulcănești la Chișinău avem”, a spus Igor Grosu.

Într-o intervenție pe Skype, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că, p[ acum, Parlamentul European nu a avut o cooperare strânsă cu autoritățile Republicii Moldova.

„Avem un Parlament legitim care va susține în mod transparent o guvernare, deci și noi, de la nivel european, vom putea ajuta și mai mult. UE a pus la dispoziția R. Moldova un pachet de redresare economică de 600 milioane de Euro. Acest pachet este menit să ajute oamenii afectaí de pandemie. să modernizeze economia, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii”, a spus Siegfried Mureșan, care a mai adăugat că R. Moldova este prima țară din afara UE care primește un asemenea pachet.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, acest pachet a fost posibil datorită încrederii de care Maia Sandu se bucură în instituțiile europene.

„Debursarea acestui pachet va putea începe din partea a doua a acestui an și primul pas va fi deblocarea tranșei a doua din asistența macro-financiară de 100 milioane de Euro oferită de UE anul trecut. Prima tranșă a fost oferită anul trecut, dar a doua tranșă nu a putut fi absorbită de un guvern care nu își dorea reforme, format din miniștri care au obstrucționat sprijinul european. În septembrie, această a două tran;ă poate fi în conturile Republicii Moldova”, a spus eurodeputatul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău