Igor Grosu: Deportările staliniste au fost o crimă dintr-un întreg lanț de fărădelegi și acțiuni de genocid ale regimului sovietic

  • 06 Iulie 2022 11:47
Igor Grosu: Deportările staliniste au fost o crimă dintr-un întreg lanț de fărădelegi și acțiuni de genocid ale regimului sovietic

„Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. Această operațiune a fost o crimă dintr-un întreg lanț de fărădelegi și acțiuni de genocid ale regimului sovietic”, a scris președintele Parlamentului Igor Grosu, într-o postare pe Facebook.

„Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților veniți în sate cu mașinile. Unii cetățeni care au încercat să scape cu fuga au fost împușcați. Peste 35 de mii de oameni au fost ridicați din casele lor, arestați, fără a li se permite să ia rezerve cu ei și urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși la un alt capăt de lume.

Unii dintre ei nici nu au reușit să ajungă în exil, murind pe drum de frig, foame și boli, în vagoane pentru vite.
 
Multe familii din țara noastră au fost atinse de această dramă. Drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, indiferent de etnie și limba pe care o vorbeau, fiind instaurate frica și controlul total asupra societății.
 
La peste 70 de ani distanță, datoria noastră e să-i ajutăm pe supraviețuitorii deportărilor și, mai ales, să nu uităm ororile acelor vremi. Alături de colegii mei din Parlament, am reușit să votăm un proiect de lege care prevede ca toți copiii născuți în locurile de represiune sau în drum spre ele vor fi recunoscuți victime ale represiunilor politice, indiferent dacă părinții lor s-au căsătorit până la sau în timpul represiunii sau dacă femeia represată care a născut era sau nu căsătorită.
 
Noi nu trebuie să uităm de aceste orori din trecut, noi nu trebuie să uităm acești oameni. Memoria vie este singura garanție că asemenea crime nu se vor mai repeta”, a scris Igor Grosu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău