Igor Dodon: Sunt categoric împotriva alegerilor parlamentare anticipate

  • 08 Noiembrie 2019 08:14
Igor Dodon: Sunt categoric împotriva alegerilor parlamentare anticipate

Președintele Igor Dodon spune că este categoric împotriva unor alegeri parlamentare anticipate. În caz că va cădea în următoarele zile Guvernul Sandu, șeful statului ar prefera ca în locul lui să fie numit un alt Guvern, preferabil format de socialiști, susținut de actuala majoritate parlamentară.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Igor Dodon spune că probabilitatea căderii actualului Guvern este de 90% și că socialiștii nu vor accepta asumarea de răspundere a executivului privind Legea Procuraturii, care prevede că Maia Sandu va propune Consiliului Superior al Procurorilor candidații pentru funcția de procuror general, transmite IPN.

„Dacă luni sau marți cade Guvernul, eu în aceeași zi o să încep discuțiile cu fracțiunile parlamentare pentru a vedea dacă se formează majoritate parlamentară. Pot să vă spun de pe acum că socialiștii nu vor face niciun fel de majoritate parlamentară cu nimeni, în afară de blocul ACUM”, a declarat președintele statului la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Igor Dodon este de părere că pasul făcut de Maia Sandu privind asumarea răspunderii este o greșeală și timpul va arăta acest lucru. „Blocul ACUM ar putea merge cu Partidul Democrat, dar atunci eu nu voi accepta candidatura la funcția de prim-ministru pe care ar înainta-o și mergem la anticipate”, a menționat șeful statului. Igor Dodon spune că oricare va fi situația, va găsi o soluție pentru a o gestiona.

Președintele susține că procedura propusă de Maia Sandu de numire a unui procuror general contravine normelor constituționale și acordului care a fost semnat între partenerii de coaliție. „Guvernul vine în Parlament să citească proiectul asumării angajamentului, care durează 5-7 minute, fără întrebări, fără dezbateri, fără luări de cuvânt, după care, dacă există moțiune de cenzură, se depune și cu asta tot”, spune Igor Dodon. Potrivit lui, socialiștii au pregătit un proiect de moțiune în acest sens și dacă Maia Sandu nu își va retrage până astăzi la ora 15.00 inițiativa, atunci probabilitatea căderii Guvernului este foarte mare.

Dacă la ședința Parlamentului de astăzi, după ce Maia Sandu va prezenta inițiativa de asumare a răspunderii, nimeni nu va fi împotrivă, proiectul se consideră intrat în vigoare și urmează să fie aplicat. Dacă există obiecții asupra proiectului, se înaintează moțiune de cenzură față de Guvern și aceasta urmează să fie discutată în legislativ timp de trei zile și deputații să își exprime votul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău