Igor Dodon speră că va fi adoptată o decizie oficială care să interzică exporturile de cereale

  • 01 Mai 2020 10:28
Igor Dodon speră că va fi adoptată o decizie oficială care să interzică exporturile de cereale

Igor Dodon speră că va adoptată o decizie oficială care să interzică exporturile de cereale. În emisiunea sa pe Facebook, acesta susține că în prezent practic nu se eliberează certificate pentru exportul cerealelor de gradul I și dă asigurări că „nu vom muri de foame”.

La această etapă, certificate pentru exportul de grâu, pentru cereale de gradul I, practic nu se eliberează(…)Am văzut că a crescut puțin prețul la grâu în Republica Moldova. Specialiștii de la Ministerul Agriculturii îmi spun că rezerve de grâu și de porumb sunt, nu vom muri de foame. Rezerve de cereale sunt, importurile au fost parțial și în ultimul timp total sistate. Aceste rezerve ne ajung până la roada nouă, înțelegem că roada va  fi scăzută în acest an”.

Săptămâna aceasta, în presă au apărut informații că sunt exportate cantități mari de grâu din regiunea Căușeni. Autoritățile au spus că acel grâu aparține agenților economici din stânga Nistrului și că sunt în drept să facă ce vor cu el.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au comunicat că nu există o decizie de sistare a exporturilor de cereale, iar inspectorii fitosanitari din teritoriu certifică loturile destinate exporturilor la cererea exportatorilor.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a atenționat că în acest an situația în agricultură una fără precedent, din cauza secetei. Potrivit primelor estimări, producția de grâu s-ar putea reduce cu 40-50% în acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău