Igor Dodon speră că Tiraspolul va renunța la interdicțiile pentru călătorii. EXPERT: „Factorul transnistrean” va contribui la falsificarea alegerilor în R.Moldova

  • 18 Septembrie 2020 13:40
Igor Dodon speră că Tiraspolul va renunța la interdicțiile pentru călătorii. EXPERT: „Factorul transnistrean” va contribui la falsificarea alegerilor în R.Moldova

Președintele Igor Dodon speră că administrația din stânga Nistrului va renunța la interdicțiile la călătorii pentru locuitorii regiunii, până la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. O astfel de decizie a Tiraspolului ar putea fi influențată doar de Moscova și va fi o demonstrație clară a implicării acesteia în alegerile din Republica Moldova și a utilizării așa-numitului „factor transnistrean” pe a influența rezultatele scrutinului, consideră experții.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat zilele trecute prelungirea până la 1 decembrie a interdicției de călătorie, în legătură cu pandemia de coronavirus. Anterior, restricțiile fuseseră anunțate până la 30 septembrie.

Igor Dodon a declarat însă astăzi, în contextul unei întrebări despre participarea cetățenilor din stânga Nistrului la alegerile prezidențiale, că speră ca interdicțiile să fie anulate până la 1 noiembrie.

Trebuie să revenim la regimul de circulație de până la 1 martie. Am văzut unele declarații că vor prelungi până la 1 decembrie. Sper foarte mult că nu se va întâmpla așa. Sper foarte mult că în timpul apropiat, la 1 octombrie, 15 sau 20 octombrie va fi totuși luată decizia ca aceste interdicții să fie anulate.

Recent, unele partide de opoziție, dar și experți au atras atenția asupra riscului fraudării alegerilor prezidențiale, utilizând votul cetățenilor din stânga Nistrului. Analistul politic Anatol Țăranu a comentat pentru Radio Chișinău că o eventuală modificare a deciziei Tiraspolului privind interdicțiile ar putea fi luată doar sub presiunea Moscovei și va fi o dovadă a utilizării așa-numitului „factor transnistrean” pentru a influența rezultatele scrutinului prezidențial. 

Moscova este interesată ca Dodon să câștige alegerile la Chișinău. Din acest punct de vedere, va folosi din plin influența asupra administrației din stânga Nistrului ca să contribuie la victoria lui Dodon la prezidențiale. Din acest punct de vedere eu cred că putem vorbi cu o probabilitate foarte înaltă despre „factorul transnistrean” care va contribui la falsificarea alegerilor în Republica Moldova.

Amintim că președinta PAS, Maia Sandu, dar și unii observatori au vorbit despre implicarea masivă a cetățenilor din stânga Nistrului în influențarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2016. Au existat acuzații în privința transportării organizate a alegătorilor și a cumpărării voturilor și la alegerile parlamentare din 2019, recent fiind publicate și imagini video care ar confirma că apropiați ai Partidului Socialiștilor ar promite bani pentru participarea la scrutin.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,27
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:12,52 m/s
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Sat
16
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău