Igor Dodon se laudă cu realizările sale, la un an de mandat

  • 12 Decembrie 2017 14:14
0%
00:00:00
00:00:00

La un an de la preluarea mandatului de președinte, Igor Dodon, și-a prezentat marți, 12 decembrie, bilanțul activității în fața jurnaliștilor, afirmând că a obținut mai multe succese pe plan intern și extern. Șeful statului susține că instituția prezidențială se bucură de cea mai mare legitimitate și acuză guvernarea că a încercat să preia controlul asupra instituției prezidențiale. Pe de altă parte, potrivit unor analiști politici, Igor Dodon a fost în acest an de mandat un politician populist și nu a reușit să devină președintele tuturor, așa cum a promis. 

Președintele Igor Dodon a spus că a avut mai multe realizări în acest prim an de mandat atât în politica internă, cât și în cea externă. El s-a referit inclusiv la faptul că i-a ajutat pe migranții moldoveni din Federația Rusă și a deblocat comerțul producătorilor autohtoni cu cei ruși.

Șeful statului consideră că este nevoie de o politică echilibrată cu Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii  și NATO, deși s-a împotrivit vehement deschiderii unui biroul de informare NATO la Chișinău.

Deși a declarat că nu este antieuropean, Igor Dodon, susține că nu va permite modificarea Constituției prin introducerea vectorului european ca orientare strategică a Republicii Moldova. Răspunzând la mai multe întrebări în limba rusă, șeful statului a mai spus că nu va permite nici schimbarea denumirii limbii din Legea Supremă din moldovenească în română.

Șeful statului a menționat că a avut mai multe întrevederi și vizite cu oficialii și alți șefi de stat în această perioadă de mandat. La întrebarea jurnaliștilor când va efectua și o vizită oficială în România și de ce nu a primit încă o astfel de invitație, Igor Dodon a răspuns că va efectua o astfel de vizită dacă va fi momentul potrivit.

Am adresat o invitație oficială domnului Johannis, suntem disponibili atunci când dumnealui consideră oportun, cred că avem ce discuta. Noi suntem gata să-i primim în ospeție.

- Dvs ați primit o invitație?

- Dacă va fi momentul potrivit vom merge.”

Și de această dată, Igor Dodon a reamintit despre propunerile sale privind așa-zisa identitate moldovenească și despre intenția de a introduce în școli istoria Moldovei.

Pe de altă parte, analistul Ion Tăbârță, spune că în acest an de mandat Igor Dodon nu și-a îndeplinit promisiunile, inclusiv cea de a deveni președintele tuturor. Analistul consideră că Igor Dodon nu a soluționat probleme reale ale oamenilor.

Dumnealui nici pe departe nu și-a îndeplinit principala promisiune - el așa și nu a devenit președintele tuturor. Din păcate, el a rămas doar președintele electoratului său. Și dacă formal el nu mai este liderul PSRM, informal, el s-a comportat în continuare ca liderul socialiștilor și a folosit instituția președinției în calitate de trambulină electorală pentru partidul pe care l-a condus în perspectiva alegerilor parlamentare din anul viitor.”

Igor Dodon a preluat oficial mandatul de șef al statului fiind învestit în funcție la 23 decembrie 2016. El a câștigat turul doi al scrutinului prezidențial din 30 noiembrie 2016 cu 52 la sută în fața Maiei Sandu care a acumulat 48 la sută din sufragii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău