Igor Dodon se întâlnește, astăzi, cu liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski

  • 30 Martie 2017 08:24
0%
00:00:00
00:00:00

Președintele Igor Dodon se va întâlni astăzi la Holercani cu liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski. Pe agenda discuțiilor vor fi mai multe chestiuni asupra cărora cei doi au convenit în cadrul întrevederii de la Tighina de la începutul lunii ianuarie, dar și inițiativa Chișinăului și a Kievului de introduce controlul comun de frontieră pe segmentul transnistrean. 

La întrevederea dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, programată pentru această după-amiază la pensiunea prezidențială de la Holercani, vor fi pus în discuție opt subiecte, câte patru venite de la Chișinău și Tiraspol, conform abordării ”la pachet” a problematicii transnistrene, convenite între părți.

Astfel, Tiraspolul dorește recunoașterea diplomelor emise de universitățile din regiunea secesionistă, admiterea în traficul internațional a autoturismelor cu numere de înmatriculare transnistrene, restabilirea telefoniei fixe între cele două maluri ale Nistrului și identificarea de soluții în cazurile cetățenilor anchetați penal.

Pe de altă parte, Chișinăul va solicita restabilirea accesului fermierilor la terenurile agricole de după traseul Tiraspol-Râbnița, coordonarea mecanismului de funcționare a celor 8 școli cu predare în limba română din regiune, stabilirea unui moratoriu asupra dosarelor penale și asigurarea circulației libere pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Liderul separatist Vadim Krasnoselski a declarat săptămâna trecută că vrea să discute cu Igor Dodon, intenția Chișinăului și a Kievului de a introduce controlul mixt de frontieră pe segmentul transnistrean, înțelegere care este criticată la Tiraspol. Potrivit lui Krasnoselski, în urma introducerii acestui control, importurile în regiunea transnistreană vor fi grav afectate. În același timp, Chișinăul susține că prin această inițiativă se urmărește „securizarea frontierelor, combaterea contrabandei și traficului ilicit de mărfuri”.

Prima întâlnire dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski s-a desfășurat pe 4 ianuarie, la Tighina, oraș controlat de separatiștii transnistreni. Cei doi au convenit cu această ocazie să găsească abordări comune pentru soluționarea celor mai importante, în opinia lor, probleme cu care se confruntă locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului..

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău