Igor Dodon: PSRM nu va vota Guvernul Gavrilița săptămâna viitoare

  • 04 Februarie 2021 08:42
Igor Dodon: PSRM nu va vota Guvernul Gavrilița săptămâna viitoare

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, spune că fracțiunea PSRM nu va vota echipa guvernamentală propusă de Natalia Gavriliți și se arată convins că alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate în luna iunie. Mai mult, Dodon exclude scenariul potrivit căruia după prima tentativă eșuată de învestire a Guvernului Gavrilița, va fi formalizată o majoritate parlamentară care-i va propune președintelui țării un candidat la funcția de prim-ministru, notează IPN.

Președintele PSRM o acuză pe Maia Sandu că ar fi tergiversat inutil procesul declanșării alegerilor anticipate și că scrutinul ar fi avut loc mai devreme, dacă Maia Sandu desemna în timp util un candidat la funcția de prim-ministru.

,,Noi considerăm că acest Parlament trebuie să plece în istorie, el nu corespunde votului oamenilor din februarie 2019 și acest Parlament trebuie dizolvat. Deja am pierdut o lună și aici e vina președintelui. Dacă președintele înainta candidatul în luna decembrie, imediat după demisia lui Chicu, atunci alegerile erau organizate în aprilie-mai. Acum alegerile vor avea loc în luna iunie”, a mai declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii ,,Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Igor Dodon dă asigurări că fracțiunea PSRM nu va vota săptămâna viitoare Guvernul Gavrilița, oricât de bune ar fi echipa guvernamenatală și programul de guvernare.

,, Poziția mea fermă este că fracțiunea PSRM nu trebuie să voteze candidatul la funcția de prim-ministru. Le voi propune colegilor să nu votăm guverne în această perioadă și așa cum am promis oamenilor care ne-au susținut, să mergem consecvent la alegeri parlamentare anticipate. Fracțiunea PSRM va participa la ședința Parlamentului, dar PSRM nu va vota acest Guvern săptămâna viitoare”, a mai declarat Igor Dodon.

Deși în spațiul public este vehiculat scenariul potrivit căruia după prima tentativă eșuată de învestire a Guvernului Gavrilița, PSRM, alături de platforma Pentru Moldova, vor crea o majoritate oficială și-i vor propune președintelui țării un candidat la funcția de prim-ministru, Igor Dodon exclude o astfel de posibilitate.

,,Care este sensul să ne așezăm cu partide și personalități care nu vor trece în Parlament, care au un trecut istoric cu implicare în diferite scheme, să formăm o coaliție și să înaintăm un candidat pe care, cel mai probabil, președintele nu-l va desemna, să ajungem tot la anticipate, doar să ne murdărim cu ei? ”, s-a întrebat Igor Dodon.

Potrivit Constituției, dacă au existat două tentative eșuate de învestire a unui nou Guvern, iar Curtea Constituțională constată prezența circumstanțelor dizolvării Parlamentului, acesta este dizolvat și sunt anunțate alegeri parlamentare anticipate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău