Igor Dodon | Președintele Germaniei a afirmat că reglementarea conflictului transnistrean este imposibilă fără a avea relații bune cu Rusia

  • 14 August 13:00
Igor Dodon | Președintele Germaniei a afirmat că reglementarea conflictului transnistrean este imposibilă fără a avea relații bune cu Rusia

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o convorbire telefonică cu preşedintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii privind situaţia politică curentă din R. Moldova, precum şi perspectivele reglementării politice finale a conflictului transnistrean.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat ieri serviciul de presă al preşedintelui.

Conform unui comunicat emis, în cadrul discuţiei, şeful statului a mulţumit Germaniei pentru sprijinul ferm acordat R. Moldova în procesul de constituire a actualei coaliţii majoritare din Parlament, precum şi în procesul de formare a Guvernului. 

"Preşedintele Federal al Germaniei a apreciat şi salutat rolul-cheie, pe care l-a avut Preşedintele R. Moldova în procesul de constituire a actualei coaliţii majoritare din Parlament, specificând că actualul guvern moldovean reprezintă un puternic factor de stabilitate. Totodată, Frank-Walter Steinmeier a salutat angajarea fermă a actualei coaliţii majoritare de a continua implementarea acordurilor semnate cu Uniunea Europeană", se relatează într-un comunicat de presă.

În aceeaşi ordine de idei, şeful statului german a dat o apreciere pozitivă eforturilor de restabilire a bunelor relaţii a R. Moldova cu Federaţia Rusă, specificând faptul că "astfel de relaţii de bună vecinătate, deschise şi transparente vor fi în beneficiul poporului moldav".

În ceea ce priveşte perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, potrivit comunicatului Președinției, Frank-Walter Steinmeier a menţionat că, fără restabilirea bunelor relaţii cu Federaţia Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins.

"Mai mult, Frank-Walter Steinmeier a specificat că modul în care a fost constituită actuala majoritate parlamentară la Chişinău vine să demonstreze existenţa unui consens internaţional în cazul R. Moldova, atins între marile puteri internaţionale. El a opinat că acest fapt inspiră optimism şi în ceea ce priveşte perspectivele atingerii unui consens similar şi în cazul reglementării finale a diferendului transnistrean", se menţionează într-un comunicat de presă

Pe finalul discuţiei, preşedinţii celor două state au convenit să efectueze vizite oficiale reciproce în Germania şi, respectiv, în R. Moldova. La mijlocul lunii iulie, Prim-ministrul Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în Germania, la invitaţia Cancelarul german Angela Merkel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chişinău
30,93 °C
cer senin
Umiditate:27 %
Vint:1,5 m/s
Tue
24 °C
Wed
25 °C
Thu
26 °C
Fri
26 °C
Sat
24 °C

Curs oficial BNM 19 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4404 -0.0742
USD 17.5494 0.0530
RON 4.1118 -0.0195
UAH 0.6979 0.0042
RUB 0.2654 0.0019
Arhivă Radio Chișinău