Igor Dodon | Președintele Germaniei a afirmat că reglementarea conflictului transnistrean este imposibilă fără a avea relații bune cu Rusia

  • 14 August 2019 13:00
Igor Dodon | Președintele Germaniei a afirmat că reglementarea conflictului transnistrean este imposibilă fără a avea relații bune cu Rusia

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o convorbire telefonică cu președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii privind situația politică curentă din R. Moldova, precum și perspectivele reglementării politice finale a conflictului transnistrean.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a anunțat ieri serviciul de presă al președintelui.

Conform unui comunicat emis, în cadrul discuției, șeful statului a mulțumit Germaniei pentru sprijinul ferm acordat R. Moldova în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, precum și în procesul de formare a Guvernului. 

"Președintele Federal al Germaniei a apreciat și salutat rolul-cheie, pe care l-a avut Președintele R. Moldova în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, specificând că actualul guvern moldovean reprezintă un puternic factor de stabilitate. Totodată, Frank-Walter Steinmeier a salutat angajarea fermă a actualei coaliții majoritare de a continua implementarea acordurilor semnate cu Uniunea Europeană", se relatează într-un comunicat de presă.

În aceeași ordine de idei, șeful statului german a dat o apreciere pozitivă eforturilor de restabilire a bunelor relații a R. Moldova cu Federația Rusă, specificând faptul că "astfel de relații de bună vecinătate, deschise și transparente vor fi în beneficiul poporului moldav".

În ceea ce privește perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, potrivit comunicatului Președinției, Frank-Walter Steinmeier a menționat că, fără restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins.

"Mai mult, Frank-Walter Steinmeier a specificat că modul în care a fost constituită actuala majoritate parlamentară la Chișinău vine să demonstreze existența unui consens internațional în cazul R. Moldova, atins între marile puteri internaționale. El a opinat că acest fapt inspiră optimism și în ceea ce privește perspectivele atingerii unui consens similar și în cazul reglementării finale a diferendului transnistrean", se menționează într-un comunicat de presă

Pe finalul discuției, președinții celor două state au convenit să efectueze vizite oficiale reciproce în Germania și, respectiv, în R. Moldova. La mijlocul lunii iulie, Prim-ministrul Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în Germania, la invitația Cancelarul german Angela Merkel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău