Igor Dodon pledează din nou pentru federalizarea Republicii Moldova, pentru a evita unirea cu România

  • 14 Noiembrie 2017 16:11
Igor Dodon pledează din nou pentru federalizarea Republicii Moldova, pentru a evita unirea cu România

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se pronunță pentru reglementarea conflictului din Transnistria prin federalizare și împotriva unei posibile uniri cu România, într-un interviu acordat publicației ruse Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador.

Igor Dodon a declarat, în repetate rânduri, că sprijină rezolvarea problemei transnistrene pe baza principiului federalizării, subliniind și în acest interviu că important este conținutul și nu denumirea: federație, autonomie sau alta.

Reunificarea Republicii Moldova presupune, în opinia sa, două precondiții: statutul neutru recunoscut de actorii internaționali și recunoașterea dreptului Transnistriei la autodeterminare în cazul în care Moldova își va pierde statalitatea, a se înțelege „se va uni cu România”.

În cadrul soluției federaliste, Transnistria, în opinia lui Igor Dodon, își va păstra președintele, parlamentul, guvernul și chiar drapelul, comune urmând să fie statalitatea, frontierele, politica externă, bugetul și sistemul bancar.

Moldova neutră, a mai spus Igor Dodon, nu va avea nevoie de forțe armate nici pe malul drept, nici pe cel stâng al Nistrului. 

El a mai a declarat că soluționarea problemei transnistrene va fi posibilă după alegerile din 2018 din Republica Moldova, care, în opinia sa, vor fi câștigate de socialiști și, în baza unei înțelegeri între UE și Rusia, Dodon afirmând că a a avut deja contacte în acest sens, declarându-se categoric împotriva unirii Republicii Moldova cu România. Igor Dodon a cerut Bucureștiului să renunțe la ceea ce el a numit politica ce urmărește lichidarea statului moldovenesc, promovată la nivelul instituțiilor puterii de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău