Igor Dodon, partenerul celor care vor dezmembrarea României (MoldNova)

  • 10 Octombrie 2017 14:46
Igor Dodon, partenerul celor care vor dezmembrarea României (MoldNova)

Instituția prezidențială de la Chișinău, reprezentată de șeful statului, Igor Dodon, apare ca fiind susținătoare al unei platforme care propagă ideea moldovenismului, precum și crearea Moldovei Mari.

Dacă până nu demult, Platforma civică „Moldova-Mare” îi avea ca parteneri pe Autonomia Național-Culturală Moldovenească din Rusia, condusă de Gheorghe Para, Federația „Voievod” a cărei lider este Nicolae Pascaru și Asociația „Eu sunt moldovan, Eu grăiesc moldovenește”, condusă de Ivan Muntean, fratele ex-comunistului Iurie Muntean, precum și partidul „Patrioții Moldovei” al lui Mihail Garbuz, acum alături de aceste grupări apare și Președinția, scrie MoldNova. Cum este posibil ca o instituție de stat să apară ca partener ar unor astfel de grupări rămâne un mister, cert este că președintele Igor Dodon nu a ascuns că Moldova Mare este un proiect la care visează, ceea ce ar însemna, de fapt, un rapt teritorial românesc.

Site-ul moldova-mare.com, care aparține Platformei civice cu aceeași denumire, a fost creat în 2011 și poate fi citit în „limba moldovenească”, limba rusă și limba engleză. În același timp, cei care-l accesează nu pot afla nimic despre cine sunt membrii acestui grup, însă prevalează articolele în care este vizat președintele Igor Dodon, propagă moldovenismul și limba moldovenească. De asemenea, platforma găzduiește blogurile mai multor persoane care pledează pentru crearea Moldovei Mari sau revenirea la grafia chirilică. Este vorba despre președintele Federației „Voievod”, Nicolae Pascaru, heraldistul Andrei Nesteriuc, care scrie des pentru moldovenii.md sau graiesc.md, Ivan Muntean, liderul Asociației „Eu sunt moldovan. Eu grăiesc moldovenește”, autorul „dicționarului moldovenesc-românesc”, Vasili Stati, sau fostul deputat comunist Mark Tkaciuk. Pe rețeaua de socializare odnoklassniki.ru, Platforma anunță că „grupul este creat pentru cei care susțin ideea Moldovenismului”. „Ideile rominizmului și nationalizmului agresiv vor fi blocate”, mai scriu cei de la „Moldova-Mare”, care îi are printre membri și pe deputatul socialist Vlad Batrîncea, care a rupt harta României Mari în plenul Parlamentului.

Citiți detalii pe moldnova.eu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
24,4
Ploaie ușoară
Umiditate:67 %
Vint:1,03 m/s
Tue
26
Wed
28
Thu
26
Fri
26
Sat
28

Curs oficial BNM 27 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2850 0.0203
USD 18.0497 -0.0272
RON 4.3249 0.0043
UAH 0.6685 -0.0000
RUB 0.2436 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău