Igor Dodon, obligat să-și ceară scuze pentru declarațiile instigatoare la discriminare pe criteriu etnic și politic

  • 28 Martie 2017 12:59
Igor Dodon, obligat să-și ceară scuze pentru declarațiile instigatoare la discriminare pe criteriu etnic și politic

Președintele Igor Dodon a fost obligat să-și ceară scuze publice pentru declarațiile instigatoare la discriminare pe criteriu etnic și politic. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul pentru prevenirea și Combaterea Discriminării pe marginea unor afirmații discriminatorii ale lui Igor Dodon împotriva unioniștilor și românilor. Președinția anunță că va veni cu o reacție după ce va lua cunoștință de decizia Consiliului.

Mai mulți membri marcanți ai societății civile au înaintat o petiție la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității prin care susțin că, prin afirmațiile sale, din timpul când era deputat, lider al PSRM, sau candidat la alegeri, Igor Dodon a instigat la discriminare împotriva unioniștilor şi a persoanelor de etnie română.

Petiționarii, între care generalul Ion Costaș, jurnalistul Val Butnaru, activistul civic Oleg Brega și alții afirmă că declarațiile lui Igor Dodon și ale PSRM împotriva unioniștilor și românilor sunt discriminatorii și incită la violență față de cetățenii moldoveni care împărtășesc opțiunea politică unionistă.

„S-a pronunțat de câteva ori împotriva oamenilor care au murit pentru țară, pentru neam, pentru fâșia asta de pământ, pentru integritatea țării. I-a numit dușmani ai neamului, depune coroane de flori la cei care ne-au ucis. Cum să fii de acord cu aceste idei? Omul acesta nu prea are repere și niște limite în a umili poporul și neamul din care el  face parte”, a declarat generalul Ion Costaș, unul dintre semnatarii petiției.

Unul dintre membrii Consiliului, Andrei Brighidin, și-a exprimat speranța că Igor Dodon va prezenta scuze publice, în caz contrar inacțiunea va fi contestată în instanță.

„Vom merge până la capăt pentru a nu admite situații similare pe viitor și pentru a transmite un mesaj foarte clar tuturor politicienilor că libertatea de exprimare nu este absolută și nu justifică niciun caz de instigare la discriminare”, a declarat Andrei Brighidin.

Solicitat de Radio Chișinău, consilierul în domeniul juridic al șefului statului, Maxim Lebedinschi, a declarat că Președinția nu a primit încă această hotărâre și va veni ulterior cu o reacție. Potrivit hotărârii, Igor Dodon este obligat să-și ceară scuze publice în termen de zece zile de la recepționarea actului.

Menționăm că textul deciziei publicate pe pagina web a Consiliului face referire la faptul că Igor Dodon susține că a făcut acele declarații în perioada când era deputat și că ele exprimau opinia politică bazată pe strategia politică a partidului pe care-l reprezenta. În aceeași hotărâre, Igor Dodon a calificat acuzațiile aduse în petiție drept fictive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chişinău
19 °C
cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,1 m/s
Wed
23 °C
Thu
23 °C
Fri
17 °C
Sat
15 °C
Sun
16 °C

Curs oficial BNM 26 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.6937 -0.0451
USD 18.1755 -0.0284
RON 4.3838 -0.0114
UAH 0.6932 -0.0035
RUB 0.2899 0.0005
Arhivă Radio Chișinău