Igor Dodon nu va putea decide asupra participării militarilor moldoveni în misiunii internaționale

  • 23 Decembrie 2016 19:29
Igor Dodon nu va putea decide asupra participării militarilor moldoveni în misiunii internaționale

Participarea militarilor moldoveni la operațiuni internaționale nu va mai trebui încuviințată de șeful statului, conform unor modificări aplicate de Parlament la legislația în vigoare, publicate astăzi, pe 23 decembrie, în Monitorul Oficial.

Amendamentele care, astfel, au intrat în vigoare chiar în ziua învestirii în funcție a noului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, stipulează că „decizia privind participarea contingentelor forțelor sistemului național de apărare cu armament, muniții, tehnici din dotare și echipament la operații internaționale se va adopta prin hotărârea Parlamentului, la propunerea Guvernului”.

Anterior, decizia privind participarea militarilor moldoveni la operații internaționale era adoptată prin hotărârea Parlamentului, la propunerea președintelui.

La fel, potrivit noilor modificări, retragerea contingentelor militare din operații internaționale se decide în Parlament, în cazul în care situația politico-militară internațională suferă schimbări condiționate de nerespectarea prevederilor acordului cu privire la statutul forțelor internaționale de pacificare, precum și a prevederilor Cartei ONU sau în cazul în care retragerea respectivă este justificată de interesele naționale ale țării.

Amendamentele aprobate limitează și competențele președintelui în domeniul securității și apărării.

Amintim că președintele Igor Dodon s-a pronunțat ferm împotriva cooperării cu NATO și participării militarilor Armatei Naționale la operațiunile de menținere a păcii sub egida Alianței Nord-Atlantice.

În prezent, 40 de militari moldoveni participă la o misiune de menținere a păcii în Kosovo. Parlamentul a aprobat participarea militarilor la asemenea operațiuni sub egida NATO și UE la sfârșitul anului 2013. Primul contingent militar a plecat în Kosovo în februarie 2014. De atunci, la fiecare jumătate de an în regiune pleacă câte un nou contingent în locul celui precedent. Cel de-al șaselea contingent a plecat în Kosovo la sfârșitul lunii noiembrie. Participarea la operațiune costă anual circa 2,5 milioane de dolari. Două treimi din aceste cheltuieli sunt suportate de SUA și Italia, iar restul din bugetul de stat al Republicii Moldova.

De asemenea, Armata Națională este reprezentată de 10 militari în componența misiunii de menținere a securității internaționale sub egida ONU. Un alt colaborator al Ministerului Apărării se află la New-York în componența Departamentului operațiunilor ONU de menținere a păcii.

Republica Moldova a mai participat și la o misiune post-conflictuală în Irak, în perioada 2003-2008, unde au plecat câteva contingente, în special, de geniști. În total în Irak au fost dislocate șase contingente cu 106 militari. În perioada aflării în Irak, un militar a fost rănit. Toți participanții la operațiune au primit distincții de stat ale Republicii Moldova și Statelor Unite.

Militarii moldoveni au participat la misiuni de menținere a păcii sub egida ONU și în alte țări. Începând cu anul 2003, peste 60 de militari au participat la misiuni ONU în Coasta de Fildeș, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud și Georgia, menționează INFOTAG.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău