Igor Dodon nu va promova Legea ONG-urilor. „Acest ping-pong poate dura foarte mult”

  • 29 Mai 2020 12:44
 Igor Dodon nu va promova Legea ONG-urilor. „Acest ping-pong poate dura foarte mult”

Președintele Igor Dodon consideră că Legea ONG-urilor este o lege „interesantă, contradictorie și, cu siguranță, în redacția actuală nu corespunde intereselor Republicii Moldova”. Potrivit șefului statului, Fracțiunea Partidului Socialiștilor nu o va vota în Parlament, iar dacă „printr-o minune” această lege trece, președintele nu o va promulga. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful statului în cadrul unei noi emisiuni „Președintele răspunde”, transmite IPN.

Igor Dodon susține că legea a fost votată în prima lectură încă pe timpul Guvernului Filip. Acum toți, opoziția, partenerii externi, insistă pe aprobarea acesteia în lectură finală. Legea, în redacția propusă, permite ONG-urilor să presteze servicii partidelor politice și să acceseze finanțare din exterior, menționează șeful statului. Igor Dodon crede că în așa mod ONG-urile pot ajuta partidele politice în activitatea lor politică, fără ca cele din urmă să raporteze veniturile, ceea ce ar însemna o implicare din exterior în viața politică a Republicii Moldova. 

 

„Oponenții noștri spun că, dacă nu adoptăm această lege, nu vom primi finanțare din partea UE. În așa condiții nu ne trebuie finanțare”, a declarant șeful statului.
Dacă partenerii de coaliție ai socialiștilor vor vota legea, acest lucru va însemna că încalcă acordul de coaliție și dacă, în consecință, legea va trece de Parlament, se va recurge la denunțarea acordului.

Igor Dodon menționează că „acest ping-pong poate dura foarte mult”. Președintele Parlamentului are la dispoziție 20 de zile pentru a trimite legea la promulgare, președintele are 15 zile la dispoziție pentru a o promulga, apoi Legea poate fi întoarsă înapoi Parlamentului și astfel tot procesul poate dura câteva luni.

Deputații fracțiunii PAS, Blocul ACUM, au solicitat ieri convocarea ședinței Parlamentului, vineri, 29 mai, pentru a fi votate proiectele de lege necesare pentru debursarea asistenței macrofinanciare europene, inclusiv Legea ONG-urilor. Președintele fracțiuni, Igor Grosu, a spus că este foarte puțin timp, de ordinul unei săptămâni, pentru a reuși să fie îndeplinite condiționalitățile pentru acordarea celei de-a doua și a treia tranșe din asistența macrofinanciară. Dacă condiționalitățile nu vor fi îndeplinite, Moldova riscă să piardă asistența macrofinanciară în sumă de 600 de milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău