Igor Dodon interzice militarilor moldoveni să participe la orice activități peste hotare

  • 08 Septembrie 2017 13:23
Igor Dodon interzice militarilor moldoveni să participe la orice activități peste hotare

Scandalul privind participarea militarilor moldoveni la exercițiile din Ucraina a continuat și vineri, 9 septembrie, după ce președintele Igor Dodon, comandantul suprem al Forțelor Armate le-a interzis militarilor să mai efectueze deplasări de lucru peste hotare fără permisiunea sa. În replică, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că Igor Dodon abuzează de atribuțiile sale și a anunțat că va pune în discuție comportamentul acestuia la Consiliul Suprem de Securitate. 

Igor Dodon a semnat vineri, 9 septembrie, un decret prin care interzice militarilor moldoveni participarea la orice activități peste hotare, fără acordul său prealabil. Totodată el s-a adresat premierului Pavel Filip să-l demită pe ministrul adjunct al Apărării, Gheorghe Galbura și a dispus o anchetă de serviciu pentru a identifica persoanele vinovate de încălcarea ordinului său prin care a interzis participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina. Igor Dodon consideră că și premierul Pavel Filip ar trebui să demisioneze ca urmare a acestui scandal. În opinia sa, Guvernul și-a depășit atribuțiile atunci când a aprobat hotărârea privind delegarea contingentului moldovenesc în Ucraina, contrar ordinului său.

Igor Dodon abuzează de unele instrumente care îi sunt oferite prin lege și înțelege greșit noțiunea de comandant suprem al armatei, a comentat astăzi președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta a declarat că la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate va insista ca să fie examinate și aceste abuzuri. El a semnalat că neparticiparea Armatei Naționale la exerciții militare afectează nivelul de pregătire a acesteia.

Igor Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni la exerciții în Ucraina, dar Guvernul a aprobat detașarea acestora. Ulterior, Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului și s-a adresat Curții Constituționale să o declare neconstituțională. Totuși, un contingent al Armatei Naționale, format din 57 de militari, participă la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfășurat la Centrul internațional de menținere a păcii Yavoriv din Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău