Igor Dodon discută cu Guvernul înlocuirea unor ambasadori, delegați ai PL, inclusiv a celui de la București

  • 01 Noiembrie 2017 14:08
Igor Dodon discută cu Guvernul înlocuirea unor ambasadori, delegați ai PL, inclusiv a celui de la București

Președintele Igor Dodon poartă discuții cu Guvernul cu privire la înlocuirea unor ambasadori delegați anterior de Partidul Liberal, transmite INFOTAG, cu referire la surse din cadrul Cabinetului de Miniștri de la Chișinău. Printre aceștia s-ar afla și ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea.

Totodată, urmează să fie numiți noi ambasadori în locul celor al căror mandat a expirat, dar și în funcțiile care sunt vacante.

Astfel, potrivit sursei citate, mandatul ambasadorului Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Eugen Caras, și al ambasadorului Republicii Moldova în Polonia, Iurie Bodrug, au expirat în urmă cu câțiva ani, iar funcția de ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie este vacantă de mai bine de doi ani.

Pentru numirea ambasadorilor este necesar acordul lui Igor Dodon, care semnează decretele corespunzătoare după adoptarea unor hotărâri de guvern. În martie, Guvernul și Președinția au ajuns la un acord cu privire la numirea unor ambasador în nouă țări. Guvernul a acceptat propunerile lui Igor Dodon pentru ambasadele de la Moscova și Minsk, iar Igor Dodon le-a acceptat pe cele ale Executivului în SUA, Austria, Franța și alte câteva tari.

Șeful statului a cerut însă, ultimativ, retragerea lui Mihai Gribincea de la București, după ce diplomatul a criticat public acțiunile decizia sa de a-i retrage cetățenia moldovenească fostului președinte român Traian Băsescu. 

Drept urmare, potrivit INFOTAG, la propunerea lui Igor Dodon, Guvernul a acceptat să recheme doi ambasadori al căror mandat însă nu a expirat: pe ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, și ambasadorul Republicii Moldova n Belgia, Luxemburg și pe lângă NATO, Iurie Reniță.

Anterior, Deschide.md anunța că Guvernul îl propune pe Ion Stăvilă, în funcția de ambasador la București, și pe viceministrul de Externe, Lilian Darii, la Bruxelles. La fel, „Ziarul de gardă” scria că Serghei Mihov urmează a fi numit ambasador în Lituania.

Menționăm că, după ce în mai 2017 liberii s-au retras din coaliția de guvernare, reprezentanții acestora au fost înlocuiți în funcțiile de conducere din diferite instituții de stat. Drept exemplu, săptămâna trecută a fost numit noul ministru al Apărării. Acesta a devenit reprezentantul Partidului Popular European (PPEM), Eugen Sturza. De asemenea, săptămâna trecută, reprezentantul PPEM, Mihai Căpățână, a fost numit secretar general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău