Igor Dodon dinamitează relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (Revista presei)

  • 17 Februarie 2017 09:23
Igor Dodon dinamitează relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (Revista presei)

Revista presei din 17 februarie 2017

Agentul rus Igor Dodon dinamitează relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, titrează Timpul. În ultimele zile, politicianul roșu de la Chișinău s-a aflat la Bruxelles, acolo unde le-a spus reprezentanților instituțiilor europene că Republica Moldova va renunța la tratatele de asociere și de liber schimb cu UE, dacă poporul va decide acest lucru prin referendum. Un referendum pe care el și-l dorește. Timpul însă amintește că, suma totală oferită de Uniunea Europeană Republicii Moldova, pentru diferite proiecte, între 2007 și 2013, a depășit 480 de milioane de euro. În 2016, ne-au venit din UE, 65 de milioane de euro. De ce face Uniunea Europeană asta? Pentru că este interesată ca la granițele ei să existe state stabile și prospere, chiar dacă acestea nu sunt membre ale Uniunii. Face și Rusia așa ceva? Nu. Rusia își atacă militar vecinii. UE exportă stabilitate și prosperitate, Rusia exportă bombe și moarte. Cu cine vrem să fim? Apare întrebarea în Timpul.

În Republica Moldova astăzi era cu totul altă situație dacă acum un an, când a fost învestit guvernul nocturn Filip-Plahotniuc, societatea civilă din RM ar fi avut măcar o mică parte din sprijinul care îi este acordat astăzi României de întreaga Europă, afirmă Andrei Năstase, președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, citat de Jurnal.md Acesta constată că „ din păcate, Republica Moldova, societarea din RM, a fost lăsată singură pe 20 ianuarie 2016, precum și pe tot parcursul anului 2015. Societatea civilă din RM nu a avut sprijinul pe care îl are astăzi societatea civilă astăzi în România.

Șansele unui protest pașnic, capabil să tragă la răspundere o guvernare a cărei legitimitate este pusă la îndoială de o bună parte a societății, sunt mult mai mici în Republica Moldova decât în România, afirmă Adevărul. În afară de factorul economic și demografic, orice mișcare civică din Moldova are un mare handicap congenital - clivajele ento-politice. După Adevărul mișcarea protestatară va cădea inevitabil pradă diviziunile etnice, lingvistice și geopolitice, ușurând astfel munca trustului media pro-guvernamental, care promovează neobosit agenda lui Plahotniuc. Ca urmare a eșecului protestelor din 2015-2016, atât opoziția, cât și publicul larg vor avea de înfruntat următoarea sfidare majoră, odată ce coaliția de guvernare va recurge la introducerea sistemul electoral mixt într-o încercare disperată de a se menține la putere. 

Ziarul de Gardă publică detalii despre averea șefului de la Moldovagaz, Vasile Botnari. Potrivit săptămânalului, noul președinte al Consiliului de Administrație al companiei moldo-ruse Moldovagaz, a trișat în ultimii ani, atunci când ocupa funcții publice. Acesta nu și-a declarat imobilul de lux în care locuiește cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar și un apartament, la care soția sa este coproprietară. Recent, în septembrie 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziționat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuiește Vasile Botnari. Ziarul amintește că Vasile Botnari a ocupat în ultimii ani mai multe funcții publice. A fost ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, iar între 2010 și 2013 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Vasile Botnari a ajuns în funcții publice în anul 2005, când a fost numit director general al companiei „Air Moldova”. Între anii 2008-2009 acesta a ocupat fotoliul de director general al Agenției Transporturilor. În toată această perioadă, declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate au arătat mai mult decât modest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău