Igor Dodon: Dacă judecătorii Curții vor decide dizolvarea Parlamentului, majoritatea parlamentară ar putea ignora această decizie, fiind repetat precedentul din 2019

  • 08 Aprilie 08:39
Igor Dodon: Dacă judecătorii Curții vor decide dizolvarea Parlamentului, majoritatea parlamentară ar putea ignora această decizie, fiind repetat precedentul din 2019

La data de 15 aprilie Curtea Constituțională urmează să examineze sesizarea șefului statului privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului. Liderul PSRM, Igor Dodon, spune că într-un stat democratic, Înalta Curtea ar da câștig de cauză Legislativului, transmite IPN. 

„Dacă ar fi să ne conducem după jurisprudența Curții și recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția, Curtea ar trebui să spună că nu există temei pentru a dizolva Parlamentul. Însă știind ce muncă fac unii ambasadori acum, presiuni asupra membrilor Curții Constituționale, știind cum lucrează Maia Sandu și SIS-ul care i se subordonează acum, nu exclud că decizia va fi alta”, a spus Igor Dodon în cadrul unei ediții speciale la postul de televiziune Primul în Moldova.

Mai mult, Igor Dodon spune că dacă judecătorii Curții vor decide dizolvarea Parlamentului, majoritatea parlamentară ar putea ignora această decizie, fiind repetat precedentul din 2019, când Comisia de la Veneția, în disputa dintre Curtea Constituțională și Legislativ, a dat câștig de cauză deputaților.

„În 2019 PSRM împreună cu Maia Sandu nu am recunoscut decizia Curții Constituționale. Atunci ne-am adresat Comisiei de la Veneția, care a dat dreptate majorității parlamentare. Își asumă actualii membri ai Curții Constituționale riscul de a fi a doua componență a Curții care recurge la uzurparea puterii în stat, e decizia lor”, a spus Igor Dodon.

Liderul PSRM mai spune că formațiunea sa nu se teme de alegeri parlamentare anticipate, însă acestea ar trebui organizate după depășirea crizei pandemice și economice în care se află țara.

„Este clar că în Parlament vor accede 3 partide, PAS, PSRM și Partidul Șor. Restul au menirea doar să rupă voturi, fie de pe dreapta, fie de pe stânga. Noi nu ne temem de anticipate, noi vom avea cel puțin mandatele pe care le avem acum în Parlament, să se teamă cealaltă jumătate de Legislativ care nu va mai trece pragul electoral”, a spus Igor Dodon.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
10
Thu
5
Fri
3
Sat
7
Sun
10

Curs oficial BNM 13 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3161 0.0008
USD 17.8970 -0.0377
RON 4.3324 0.0012
UAH 0.6407 -0.0019
RUB 0.2316 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău