Igor Dodon: Când se va pune în dezbatere subiectul aderării R.Moldova la UE, țara trebuie să fie pregătită

  • 29 Iunie 2018 11:38
Igor Dodon: Când se va pune în dezbatere subiectul aderării R.Moldova la UE, țara trebuie să fie pregătită

Președintele Igor Dodon susține că, atunci când se va pune în dezbatere aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, țara trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere, inclusiv să soluționeze problema transnistreană. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se menționează în discursul său la forumul „Crans Montana”, care a fost rostit de consilierul prezidențial, Aureliu Ciocoi. 

„Scopul nostru constă în a moderniza și dezvolta Republica Moldova. Reformele urmează a fi implementate exclusiv pentru binele poporului. Urmează să elaborăm un plan strategic al reformelor, în așa fel încât atunci când se va pune în dezbatere subiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, țara să fie pregătită din toate punctele de vedere”, a declarat Dodon. 

Potrivit lui, „pentru a atinge scopul în termene cât mai restrânse, trebuie să soluționăm problema transnistreană”.

„Elementul-cheie al reglementării politice finale și durabile a acestei probleme este neutralitatea Republicii Moldova recunoscută internațional, care va permite inclusiv retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării”, a subliniat Dodon, care pentru prima dată s-a pronunțat pentru retragerea trupelor ruse din R.Moldova.

El s-a referit și la „provocările serioase la adresa securității, cu extinderea fenomenului corupției, cu scăderea dramatică a culturii politice”.

„Se creează impresia că actualul sistem al normelor de funcționare a lumii se ruinează, iar noi, reprezentanții statelor mici precum Republica Moldova, nu vedem o alternativă sigură. Dacă odinioară imaginea Uniunii Europene era una foarte atractivă, în special pentru fostele republici sovietice aflate după destrămarea blocului socialist, garantând stabilitate socio-economică și politică, actualmente și acest aranjament regional se confruntă cu puternice valuri de instabilitate”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a scris joi pe pagina sa de facebook că, „din motive tehnice, delegația Republicii Moldova în frunte cu Președintele țării nu a participat la Forumul Internațional „Crans Montana”, care și-a început lucrările pe 28 iunie, la Bruxelles”. De aceea, la deschiderea solemnă a Forumului, consilierul prezidențial în domeniul politicii externe, Aureliu Ciocoi, a rostit un discurs din numele Președintelui Republicii Moldova. Textul discursului a fost publicat pe site-ul oficial al Președintelui, dar și pe blogul personal al lui Igor Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău