Igor Dodon a respins pentru a doua oară candidatura lui Eugen Sturza, la funcția de ministru al Apărării

  • 19 Septembrie 2017 14:11
0%
00:00:00
00:00:00

Președintele Igor Dodon a respins pentru a doua oară candidatura la funcția de ministru al Apărării, propusă de guvernare. Acest fapt ar fi o încălcare a Constituției, potrivit experților. În același timp, Guvernul s-a adresat déjà Curții Constituționale în care îi solicită să interpreteze prevederea din Constituție care se referă la obligația șefului statului de a numi în funcție miniștrii propuși de premier. 

Igor Dodon a respins a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Pe de altă parte, Guvernul i-a solicitat Curții Constituțională să clarifice situația în care Președintele refuză repetat o candidatură pentru funcția de ministru. Guvernul face referire la o hotărâre recentă a Curții Constituționale, care prevede că șeful statului nu poate bloca numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că refuzul șefului statului produce un „mic blocaj instituțional”, dar că acesta va fi depășit după ce Curtea Constituțională va descrie mecanismul pe care să-l urmeze autoritățile în astfel de situații.

Și profesorul de drept constituțional Nicolae Osmochescu susține că potrivit legii, președintele are dreptul să respingă o singură dată candidatura la funcția de ministru propusă de premier, iar dacă o respinge de două ori asta înseamnă o încălcare a Constituție.

Pe de altă parte, Igor Dodon și-a exprimat neîncredere față de Curtea Constituțională că s-ar implica în ”combinațiile politice” ale Guvernului  și susține că orice ministru numit în funcție fără decret prezidențial va fi în afara cadrului legal.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, președintele poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați, dacă încalcă prevederile Constituției. Pentru demiterea sa, însă, este necesară organizarea unui referendum.

Amintim că funcția de ministru al Apărării al Republicii Moldova este vacantă de la sfârșitul lunii decembrie anul trecut. Recent, coaliția majoritară de la Chișinău l-a propus pentru această funcție pe Eugen Sturza, fost consilier și șef de cabinet a doi prim-miniștri ai Republicii Moldova și vicepreședinte al PPEM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău