Igor Dodon a promulgat, în regim de urgență, legea privind anularea votului mixt

  • 16 August 2019 10:45
Igor Dodon a promulgat, în regim de urgență, legea privind anularea votului mixt

Președintele Igor  Dodon a promulgat, în regim de urgență, legea prin care a fost anulat sistemul electoral mixt și s-a revenit la cel proporțional pe liste de partid.

Necesitatea anulării sistemului mixt de vot a apărut în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale partenerilor externi ai Republicii Moldova, a comentat acesta pe pagina sa de Facebook.

Parlamentul a votat ieri, în lectura finală, modificarea Codului Electoral. Între alte prevederi se numără  votul timp de două zile în străinătate, excluderea necesității prezentării de către candidați a certificatelor de integritate și revenirea la interdicția privind agitația electorală în ziua alegerilor și în cea precedentă alegerilor.

 Totodată, pragul de acces în Parlament pentru partide a fost redus de la 6 la 5%, pentru blocurile electorale – de la 8 la 7 la sută, iar candidații independenți trebuie să obțină 2% din voturi pentru a fi aleși deputați.

Amintim că sistemul electoral a fost modificat în iulie 2017, prin votul deputaților Partidului Democrat și al socialiștilor. Atunci s-a trecut de la votul pe liste de partid, la cel mixt, cu 51 de deputați din cei 101 aleși în circumscripții electorale. Sistemul mixt a fost aplicat la alegerile parlamentare din februarie 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău