Igor Dodon a decorat cu distincții de stat 16 preoți, inclusiv un episcop care s-a implicat în campania electorală

  • 16 Iulie 2017 16:37
Igor Dodon a decorat cu distincții de stat 16 preoți, inclusiv un episcop care s-a implicat în campania electorală Sursa: presedinte.md

Președintele Igor Dodon a decorat cu distincții de stat 16 preoți, inclusiv din Găgăuzia și regiunea transnistreană. Distincțiile au fost acordate de ziua canonizării lui Ștefan cel Mare. Printre cei decorați este și episcopul de Bălți și Fălești Marchel care, în plină campanie electorală pentru prezidențiale, a criticat-o pe contracandidata lui Igor Dodon, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

În noiembrie 2016, cu câteva zile înainte de al doilea tur al alegerilor, episcopul Marchel a îndemnat cetățenii, în cadrul unei conferințe de presă, să-l voteze pe socialistul Igor Dodon, lansând mai multe acuzații la adresa Maiei Sandu, notează Anticoruptie.md

Președinția nu precizează pentru ce merite au fost decorați cei 16 preoți. 

În 2015, când Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova a cerut biografiile persoanelor care au fost decorate cu distincții de stat, precum și detalii privind meritele exacte față de stat ale fiecărei persoane decorate, Președinția a refuzat, făcând referire tot la protecția datelor cu caracter personal. „(…) pentru fiecare persoană propusă pentru decorare se perfectează fișa de decorare în care se includ date cu caracter personal: anul și locul nașterii, naționalitatea, studiile, profesia, funcția, locul de muncă, adresa de la domiciliu, precum și date relevante pentru conferirea distincției de stat: distincțiile deținute, activitatea de muncă și caracterizarea în care să fie menționate meritele concrete ale persoanei respective în domeniul în care activează și pentru care urmează să-i fie conferită distincția”, se arată în răspunsul semnat de Ion Păduraru, fostul secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Ion Păduraru a precizat în aceeași scrisoare că prezentarea datelor solicitate ar putea afecta drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor vizate, în special a dreptului la inviolabilitatea vieții intime, familiale și private, protejat de Legea privind protecția datelor cu caracter personal.

După acest răspuns, CIJM a acționat în judecată Președinția, iar în vara anului trecut, 29 iunie 2016, Curtea Supremă de Justiție a dat dreptate instituției prezidențiale.

Recent, într-un răspuns oficial oferit Centrului de Politici și Reforme Structurale (CPR Moldova), la solicitarea de a pune la dispoziție informații privind conferirea distincțiilor de stat în perioada august 1992 – iunie 2017, secretarul general al Aparatului președintelui, Ruslan Flocea, a scris că arhiva Serviciului distincții de stat a fost nimicită în timpul devastării sediului Președinției, la 7 aprilie 2009. De aceea, pentru perioada de până la 7 aprilie 2009, s-au păstrat doar decretele originale ale distincțiilor de stat. Cât privește distincțiile acordate după această dată, Președinția refuză să ofere informații, făcând trimitere la datele cu caracter personal.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău