Igor Dodon a declarat la Strasbourg că UE nu ar mai trebui să susțină „în alb” partide politice din R.Moldova

  • 30 Ianuarie 2020 09:14
Igor Dodon a declarat la Strasbourg că UE nu ar mai trebui să susțină „în alb” partide politice din R.Moldova

Igor Dodon a declarat la Strasbouug că UE nu ar mai trebui să susțină „în alb” partide politice din Republica Moldova

„Mi-aș dori ca Moldova să nu mai fie catalogată ca fiind prorusă, proeuropeană, proamericană, proromânească. Noi avem cetățeni care, în același timp, pot susține toate aceste direcții sau niciuna. Important este nu să generăm stereotipuri geopolitice, dar să îmbrățișăm valorile democratice”, a declarat președintele Igor Dodon, într-un discurs pe care l-a avut, miercuri,  la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care are loc la Strasbourg.

Potrivit IPN, Igor Dodon a spus că scopul și dorința sa este să unească oamenii, să combată divizarea geopolitică falsă creată de partide pentru a obține un electorat pe care să-l controleze. Igor Dodon i-a rugat pe liderii europeni să nu mai susțină partide în Republica Moldova, dar pe cetățenii țării. „Dacă ar fi să trecem în revistă numele partidelor proeuropene și ale conducătorilor Republicii Moldova din ultimii zece ani care s-au bucurat de încredere în rândul liderilor europeni, am pleca ochii în pământ de rușine cu toții”, a spus Igor Dodon.

El a declarat că își dorește ca sprijinul important pe care țările UE îl acordă Republicii Moldova să ajungă direct la cetățeni, să fie apreciat și promovat corect, nu în beneficiul unor partide sau politicieni. Șefului statului își dorește ca instituțiile europene „să nu mai dea cecuri în alb niciunui partid politic din Moldova”. „Experiențele din trecut arată cât de mult a putut fi compromisă asistența europeană de către câțiva lideri politici de la noi care au profitat de încrederea liderilor europeni”, a menționat Igor Dodon.

El a subliniat că reforma justiției ar fi una din cele mai importante provocări pe care o are în față Republica Moldova, deoarece instituțiile trebuie reformate pentru a funcționa în slujba cetățenilor. Potrivit lui Igor Dodon, în prezent instituțiile statului sunt extrem de slăbite după atâția ani de control politic asupra lor, după o perioada în care li s-a creat un model de funcționare bazat pe subordonare politică.

Igor Dodon a mai afirmat în fața liderilor europeni că, în timp ce unii politicieni încearcă să aducă în prim-plan teme geopolitice gen unirea cu Romania, lupta cu Moscova, lupta cu americanii și alte teme false, pentru el și echipa de la Guvern o amenințare reală la adresa securității statului este corupția. „Cetățenii moldoveni au plecat cu sutele de mii în timpul guvernărilor anterioare nu din cauza orientării geopolitice a țarii, dar din cauza corupției care a dus la sărăcie, inechitate socială, nedreptate”, a declarat el.

În încheierea discursului, Igor Dodon a menționat că „din punct de vedere politic, economic și umanitar, Moldova ca stat a fost și rămâne o țară europeană” și că este pregătită pentru schimbări serioase, ca să activeze în cadrul Consiliului Europei ca membru cu drepturi depline.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău